Noorse oud-premier op de rooster gelegd bij aankomst in VS

Vorige dinsdag is de Noorse oud-premier Kjell Magne Bondevik bij aankomst in de Verenigde Staten tegengehouden door de immigratiedienst op de luchthaven van Washington. Dat heeft hij gezegd aan het lokale tv-station WJLA. Blijkbaar was Bondevik verdacht omdat hij in 2014 in Iran was geweest.

Kjell Magne Bondevik was twee keer premier van Noorwegen: van 1997 tot 2000 en van 2001 tot 2005. Afgelopen dinsdag is hij vanuit Europa naar Washington gevlogen. Bij aankomst op de luchthaven Dulles werd hij in een aparte ruimte geleid die vol zat met reizigers uit Afrika en het Midden-Oosten.

40 minuten later werd hij meegenomen voor verhoor, wat nog eens 20 minuten duurde. Hij zegt te begrijpen dat de VS terroristen wil tegenhouden, maar het moest volgens hem duidelijk genoeg zijn geweest dat hij géén terrorist was.

Bondevik heeft een diplomatiek paspoort. Hij is nu voorzitter van de mensenrechtenorganisatie The Oslo Center. In 2014 reisde hij naar Iran om er te spreken op een conferentie over mensenrechten.