Ophokplicht kost eierboeren 2.000 euro per week

Vanaf vandaag moeten vrije-uitloopeieren als - goedkopere - scharreleieren worden verkocht, een gevolg van de ophokplicht en de Europese regelgeving over labeling. Daardoor lijden de eierboeren 2.000 euro verlies per week, schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad.

Om verspreiding van de vogelgriep te voorkomen, moeten particulieren hun pluimvee ophokken. Voor professionele pluimveehouders geldt die regel al langer. Vandaag zijn ook voor de consument de eerste gevolgen zichtbaar.

Omdat de kippen nu meer dan twaalf weken binnen zitten, mag op de eieren niet langer het label "vrije uitloop" staan. De eieren moeten nu worden verkocht als scharreleieren. Dat betekent dat in de supermarkten minder vrije-uitloopeieren te koop zullen zijn.

Voor boeren is de ophokplicht een aderlating. Zij verliezen gemiddeld 2.000 euro per week als de eieren niet als vrije-uitloop kunnen worden verkocht.

De labeling van eieren is het gevolg van Europese wetgeving. Vlaams minister van Landbouw Joke Schauvliege (CD&V) heeft aangedrongen op een uitzondering wegens overmacht, maar heeft die niet gekregen.