Opnieuw 1.300 migranten gered voor kust van Libië

Vandaag zijn er opnieuw ruim 1.300 vluchtelingen voor de Libische kust uit de zee gered, dat blijkt uit cijfers van de Italiaanse kustwacht. Vooral ngo's SOS Méditerranée, Artsen Zonder grenzen en Proactiva Open Arms bekommeren zich om hun lot. Sinds woensdag zijn ruim 3.000 vluchtelingen gered uit de zee.
Archieffoto

De betrokken ngo's noemen de toestand op de Midellandse zee "een nachtmerrie", door een gebrek aan reddingsvaartuigen en aan externe steun. De problematiek is vandaag aangekaart op de EU-top in Malta. Europa zoekt naar een manier om vluchtelingen af te remmen op Afrikaanse bodem. Vooral de grote instroom uit Libië staat daarbij tter discussie.

Ngo's en internationale organisaties hebben de door de EU voorziene maatregelen voor vluchtelingen al afgedaan als ruim onvoldoende.