Roemenen voor de derde dag massaal op straat

In Roemenië is voor de derde avond op rij massaal betoogd tegen de noodwet die corruptie minder strafbaar maakt. In de hoofdstad Boekarest kwamen 80.000 mensen op straat, in een twintigtal andere steden manifesteerden ook duizenden mensen. De demonstranten vragen om het ontslag van de regering.
AFP or licensors

Door de omstreden noodwet zouden corrupte politici en ambtenaren kunnen worden vrijgelaten uit de gevangenis. In corruptiezaken die over bedragen gaan van minder dan 44.000 euro zal er niet worden vervolgd. Die maatregel zal corruptie nog meer in de hand werken, zeggen de betogers, maar de Roemeense premier zegt dat hij op die manier iets wil doen aan de overvolle gevangenissen.

De noodwet is niet door het parlement goedgekeurd en wordt daardoor fel bekritiseerd door de Roemeense demonstranten en door buitenlandse regeringen, zoals die van de VS, Duitsland, Canada, Finland, Frankrijk en Nederland. De Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans heeft Roemenië gevraagd om de wet dringend opnieuw te bekijken. Zoniet dreigt hij ermee de Europese steun aan Roemenië ook opnieuw te bekijken.

Ondanks de kritiek houdt de regering van premier Sorin Gindeanu voet bij stuk en legt de massale vraag naast zich neer om de wet in te trekken.

President Klaus Iohannis heeft aangekondigd dat hij naar het Grondwettelijk Hof stapt. Dat is de laatste wettelijke manier om de noodwet ongedaan te maken. De Roemeense president heeft vooral een ceremoniële functie.