Schandaal rond Fillon: "Nicolas Sarkozy lacht in zijn vuistje"

Hoe zou de Franse oud-president Nicolas Sarkozy kijken naar het schandaal waarin zijn partijgenoot en presidentskandidaat François Fillon steeds verder aan het wegzinken is? Met leedvermaak, zo getuigen intimi van Sarkozy in de krant Le Parisien.

De ambitieuze Sarkozy wou dit jaar opnieuw president worden van de Franse Republiek. Maar hij moest - onder meer voor Fillon - het onderspit delven tijdens de voorverkiezingen van de partij Les Républicains (LR). Daarop trok de voormalige president zich terug uit het actieve politieke leven, en even later werd hij in Saint-Tropez gespot op een koersfiets.

Maar op het hoofdkwartier van Sarkozy in Parijs is het intussen weer een komen en gaan van LR-parlementsleden die tot de clan van Sarkozy behoren. "Zijn telefoon staat roodgloeiend, zoals tijdens de mooiste momenten van zijn campagne. In feite heeft hij nooit afgehaakt", zegt een "Sarkozyste" aan Le Parisien.

"Sarkozy giechelt van plezier"

En de laatste dagen is er - uiteraard - maar één gespreksonderwerp: de affaire Penelope waarin François Fillon is verwikkeld. "Sarkozy giechelt van plezier", getuigt een parlementslid dat recent met de oud-president heeft gesproken. "Hij savoureert het, je voelt dat hij lacht", bevestigt een andere. "Hij heeft dan ook altijd gezegd dat Fillon geen eerlijk persoon is."

En petit comité zou Sarkozy zich ook het volgende hebben laten ontvallen: "En wat zegt de Generaal nu?" Een directe verwijzing is dat naar de aanval van Fillon tegenover Sarkozy tijdens de voorverkiezingen. Toen reageerde Fillon op de problemen die Sarkozy - ook al wegens enkele schandalen - heeft met het gerecht als volgt: "Wie kan zich ook maar een moment voorstellen dat Generaal de Gaulle in staat van beschuldiging wordt gesteld?". De Gaulle geldt voor veel Fransen nog altijd als hét voorbeeld van dé staatsman.

Tegenover vertrouwelingen zou Sarkozy ten slotte ook hebben gezegd dat Fillon de handdoek nu maar in de ring moet gooien. "En snel".

Komt Sarkozy terug?

De vraag die sommigen zich nu stellen (en de hoop die sommige Sarkozysten openlijk koesteren): komt Nicolas Sarkozy terug? "Neen, hij is verslagen. Het is over en uit", laat een naaste politicus weten aan Le Parisien. Een andere tenor binnen de Sarkozy-clan houdt toch nog de deur op een kier: "Sarkozy sluit het niet uit. Hij ziet nog een gaatje".

Toch lijkt het vrij onwaarschijnlijk dat Sarkozy meteen zijn rentree in de politiek zal maken naar aanleiding van het schandaal rond Fillon. De oud-president baadt namelijk zelf in een heuse schandaalsfeer. Hij werd vorig jaar nog formeel in verdenking gesteld wegens fraude bij de financiering van zijn campagne bij de presidentsverkiezingen in 2012. Het leedvermaak van Sarkozy over de zorgen van Fillon kan dus gerust cynisch worden genoemd.