Trump tekent decreet om bankenregels te herbekijken

De Amerikaanse president Donald Trump heeft via twee decreten bevolen om de strengere financiële regels te herbekijken, die na de de financiële crisis van 2008 werden ingevoerd door zijn voorganger Barack Obama. Vooral de Dodd-Frank Act uit 2010 ter hervorming van Wall Street is een doorn in Trumps oog. Hij had in zijn campagne al aangekondigd dat hij bepaalde financiële wetten ongedaan wou maken.

Trump heeft de krabbel op de bewuste decreten vandaag gezet in zijn Oval Office, in aanwezigheid van vice-president Mike Pence. "Vandaag ondertekenen we de fundamentele principes van de regulering van het financiële systeem in ons land. Er is weinig belangrijker dan dat, hè?", aldus Trump.

De bewuste Dodd-Frank Act die Trump weg wil, kwam er na het failissement van de bank Lehman Brothers in 2008. De wet beperkte onder meer de mogelijkheden van banken om te handelen voor eigen rekening, zorgde voor scherper toezicht op banken die vanwege hun omvang een risico kunnen vormen voor de hele financiële sector. Door de Dodd-Frank Act kwam er ook een nieuwe toezichthouder, die de belangen van consumenten verdedigde. Volgens Trumps woordvoerder Sean Spicer is dat decreet zijn doel "ondanks de goede bedoelingen" voorbijgeschoten.

De mogelijkheden van Trump om deze beslissingen op eigen houtje te nemen, zijn wel beperkt. Voor belangrijke aanpassingen is instemming van het Congres noodzakelijk. De president kan zijn decreten wel gebruiken om zijn prioriteiten duidelijk te maken en om toezichthouders een duwtje in de rug te geven.