VS behoudt sancties tegen Rusland wegens "agressieve acties in Oekraïne"

De Amerikaanse sancties tegenover Rusland blijven behouden "tot Rusland de controle van de Krim teruggeeft aan Oekraïne". Dat heeft de nieuwe VS-ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley verklaard voor de VN-Veiligheidsraad. Wel voegde Haley eraan toe dat de VS "betere relaties" wil met Moskou. Tot nu had de Amerikaanse president Donald Trump zich zeer verzoenend opgesteld tegenover Rusland.

De Amerikaanse ambassadrice, die pas vorige week haar functie opnam, verklaarde dat ze het jammer vindt dat ze de eerste keer dat ze het woord nam voor de V-raad al "de agressieve acties van Rusland moest veroordelen".

"We willen betere relaties met Rusland. De kritieke situatie in het oosten van Oekraïne vraagt echter een sterke en duidelijke veroordeling van de Russische bedreigingen", aldus de voormalige gouverneur van South Carolina. "Zolang Rusland en de separatisten die het ondersteunt de soevereiniteit van het Oekraïense territorium niet respecteren, zal deze crisis zich voortzetten."

De eerste toespraak van Haley voor de Veiligheidsraad werd beschouwd als een test voor de nieuwe regering van president Donald Trump tegenover Rusland, aangezien Trump zich tijdens zijn campagne en als president zeer verzoeningsgezind opstelde tegenover Moskou en president Vladimir Poetin.

Moskou: "Een verandering in de toon"

De Russische VN-ambassadeur Vitali Tsjoerkin verklaarde na de vergadering dat hij "een verandering in de toon" had opgemerkt. "We bevinden ons nog maar aan het begin van een weg, en ik hoop dat die weg ons zal leiden naar een constructievere samenwerking", aldus de ambassadeur.

De betrekkingen tussen Washington en Moskou zijn onder ex-president Barack Obama erg verslechterd sinds de annexatie van de Krim door Rusland in 2014, en na de militaire interventie van Rusland in Syrië als steun voor het regime van president Bashar al-Assad.

Trump en Poetin hebben vorige zaterdag tijdens een telefoongesprek afgesproken om de relaties opnieuw te verbeteren, al werd tijdens het gesprek met geen woord gerept over de economische sancties tegen Moskou.

Lichte wijziging van Amerikaanse sancties

Het Amerikaanse ministerie van Financiën heeft de sancties ten aanzien van de Russische binnenlandse geheime dienst FSB intussen wel lichtjes aangepast. Volgens het Witte Huis is er echter geen sprake van een sanctieverlichting.

De nieuwe richtlijn van het ministerie laat Amerikaanse bedrijven toe tot 5.000 dollar per jaar te betalen aan de FSB, voor licenties om informatietechnologie naar Rusland te mogen exporteren.

Het gaat om een aanpassing van de sancties die Obama aan Rusland opgelegd had als gevolg van de annexatie van de Krim en de hackingspraktijken tijdens de campagne van de Amerikaanse presidentsverkiezingen. Die moesten verhinderen dat de FSB toegang had tot bepaalde technologieën, en betekenden dat Amerikaanse burgers en bedrijven niet langer zaken mochten doen met het agentschap.

Bepaalde bedrijven klaagden echter dat ze zo geen producten meer konden verkopen in Rusland, omdat het FSB de verkoopslicenties controleert voor onder meer smartphones en tablets.

Volgens Witte Huis-woordvoerder Sean Spicer gaat het slechts om een aanpassing van de sancties. "We verlichten de sancties tegenover Rusland niet", aldus Spicer. Volgens hem gebeurt het vaak dat het ministerie van Financiën, na het instellen van sancties, bepaalde industrieën, producten of diensten ervan uitsluit.