VS: "Bouw Israëlische nederzettingen mogelijk niet bevorderlijk voor vrede"

Het Witte Huis heeft gezegd dat de bouw van nieuwe woningen op Palestijns grondgebied "mogelijk niet bevorderlijk is" voor het Israëlisch-Palestijnse vredesproces. Meteen werd toegevoegd dat de administratie van Donald Trump nog geen officieel standpunt innam over de Israëlische nederzettingenpolitiek.

"Hoewel we niet vinden dat het bestaan van nederzettingen een obstakel is voor de vrede, is de bouw van nieuwe nederzettingen of de uitbreiding van bestaande nederzettingen buiten de huidige grenzen mogelijk niet bevorderlijk voor het bereiken van dit doel", zei de woordvoerder van het Witte Huis in een verklaring.

Sinds de eedaflegging van Trump op 20 januari heeft Israël de bouw van meer dan 6.000 woningen op de Westelijke Jordaanoever en Oost-Jeruzalem aangekondigd, beide door Israël bezet.

Terwijl de Obama-administratie dergelijke aankondigingen altijd fel bekritiseerde, hulde Trump zich tot nu toe in stilzwijgen over Israëls kolonisatiepolitiek. "Zoals de president al verschillende keren zei, hoopt hij vrede in het Midden-Oosten te bereiken," zo gaat de verklaring verder.

De tekst benadrukt dat de besprekingen verdergezet zullen worden bij het bezoek van de Israël premier Benjamin Netanyahu aan het Witte Huis op 15 februari.

Een groot deel van de internationale gemeenschap beschouwt de nederzettingen die Israël bouwt op Palestijns grondgebied als een obstakel voor een mogelijk vredesakkoord. Hierdoor lijkt de Westelijke Jordaanoever, onderdeel van de Palestijnse bezette gebieden, steeds meer op een lappendeken en wordt de oprichting van een onafhankelijke Palestijnse staat onmogelijk gemaakt. Momenteel leven er ongeveer 400.000 Israëlische kolonisten.

Israël: "Te vroeg om iets te zeggen"

Volgens de Israëlische ambassadeur bij de VN is het nog te vroeg om te zeggen of en welke gevolgen het statement van het Witte Huis zal hebben voor toekomstige nederzettingen.

De ambassadeur ziet de stelling vanuit Washington "niet als een bocht in de politiek van de Amerikaanse regering". "Maar het onderwerp staat duidelijk op hun agenda. En er zal over gediscussieerd worden met premier Netanyahu tijdens diens bezoek aan Washington."

"We zullen nooit over alles overeenkomen", voegde de ambassadeur er nog aan toe.