VS vaardigt sanctie uit tegen Iran na rakettesten

De VS heeft beslist om Iran de sanctioneren voor hun recente experimenten met ballistische raketten, die in staat zijn om kernkoppen te vervoeren. De Trumpadministratie heeft beslist om 13 mensen en ongeveer even veel bedrijven te bestraffen. Maar Iran lijkt niet bepaald onder de indruk en ontkent dat de experimenten militaire doeleinden hebben.

De diplomatieke spanningen tussen de VS en Iran zijn de laatste dagen aan het oplopen. In aanloop naar deze maatregel had Trump al getweet dat Iran met vuur speelt, en dat zijn voorganger, president Obama "te lang te vriendelijk" is geweest voor hen. Gisteren nog zei Trump dat er in de diplomatieke relaties met Iran "niets onmogelijk is".

Volgens het Witte Huis heeft Iran met zijn recente raketexperimenten een belangrijke resolutie van de VN Veiligheidsraad geschonden, nl. dat kernexperimenten verboden zijn. Het type raketten waarmee Iran experimenteert kunnen immers kernkoppen vervoeren.

Wat de sancties precies inhouden, is niet duidelijk. Wel is het zeker dat niet alle gesanctioneerden in Iran wonen, maar ook in de Verenigde Arabische Emiraten, Libanon en China.

Trump oogst met zijn beslissing alvast lof in zijn eigen partij. Paul Ryan, volksvertegenwoordiger voor de Republikeinen in het Huis van Afgevaardigden, feliciteerde de president via Twitter alvast voor zijn "snelle en resolute aanpak".

Iran niet onder de indruk

Iran lijkt niet echt onder de indruk van Trumps beslissing. In een reactie van minister van Buitenlandse Zaken Mohammad Javad Zarif klinkt het dat "zinloze bedreigingen van een onervaren politicus" hen niet raken. Hij benadrukt dat Iran niet van plan is om zijn militair arsenaal te gebruiken tegenover een ander land "tenzij in het kader van zelfverdediging". "We zullen nooit zelf ten oorlog trekken, maar we kunnen wel een oproep doen op onze middelen om onszelf te verdedigen", aldus Zarif.

De internationale markten blijven hier alvast niet onbewogen bij. Vanochtend al zijn de olieprijzen gevoelig beginnen stijgen.