VS: "Verpletterend antwoord als Noord-Korea kernwapens gebruikt"

"Als Noord-Korea kernwapens gebruikt, dan zal daar een effectief en verpletterend antwoord op komen." Daar heeft de Amerikaanse minister van Defensie James Mattis voor gewaarschuwd tijdens een tweedaags bezoek aan Zuid-Korea.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Bij de VS en Zuid-Korea neemt de bezorgdheid toe dat Noord-Korea bijna klaar is om een nieuwe raket te testen. Dat zou een eerste grote militaire uitdaging vormen voor de Amerikaanse defensie onder president Donald Trump.

“Noord-Korea blijft raketten afvuren en ontwikkelt zijn kernwapenprogramma, maar de VS zal zichzelf en zijn bondgenoten verdedigen”, zei oud-generaal Mattis. Mattis is de eerste van president Trumps ministers die een buitenlands bezoek aflegt. Zuid-Korea is zijn eerste stop, daarna trekt hij door naar Japan.

Raketschild

Vorig jaar voerde het streng-communistische en geïsoleerde Noord-Korea meer dan twintig rakettesten en twee kernproeven uit. Dat laatste druist in tegen wat is afgesproken in de Verenigde Naties. Een jaar geleden heeft de VN al gedreigd met sancties tegen Noord-Korea.

De Zuid-Koreaanse regering heeft vorig jaar al aan de VS gevraagd om het hoogtechnologisch luchtafweersysteem THAAD te installeren in het land. Dat mobiele systeem van radars en lanceerders is bedoeld om eventuele raketten van Noord-Korea te onderscheppen. De VS en Zuid-Korea hebben hierover vorige zomer een akkoord bereikt.

Machtsevenwicht

Defensieminister Mattis heeft bij zijn bezoek aan Zuid-Korea bevestigd dat hij het systeem in het land wil installeren. Maar het is afwachten of de eerder gemaakte afspraak met Zuid-Korea zal standhouden, omdat er een afzettingsprocedure loopt tegen president Park Geun-hye wegens corruptie. Omdat Park is opzijgezet, sprak Mattis met premier Hwang Kyo-ahn.

Als de VS het systeem in Zuid-Korea zou installeren, dreigt het militaire machtsevenwicht in de regio verstoord te worden. Het systeem zou namelijk ook raketten van Rusland en China kunnen onderscheppen. Beide landen zijn daardoor gekant tegen de plaatsing van het raketschild.

De Verenigde Staten zijn met tienduizenden militairen aanwezig in de regio. Zo heeft het 28.500 soldaten gestationeerd in Zuid-Korea. Vandaag reist Mattis door naar Japan, waar 50.000 Amerikaanse soldaten gelegerd zijn. President Trump wil dat de Aziatische landen meer gaan meebetalen aan de kosten van die aanwezigheid.