10 kandidaten én 1 saboteur: dit zijn de elf deelnemers van "De mol"

Geen tien, maar wel elf kandidaten staan komende maandag aan de startlijn van een nieuw seizoen "De mol". De zes mannen en vijf vrouwen trokken eind vorig jaar samen met presentator Gilles De Coster naar Zuid-Afrika en zochten daar de luis in de pels die een van hen was. "Het was echt weer een fijne groep."

Het bleef naar goede gewoonte lange tijd een staatsgeheim, maar het lijstje van kandidaten voor het nieuwe seizoen van "De mol" is vanochtend - enkele dagen voor de eerste aflevering - bekendgemaakt. In tegenstelling tot de voorbije edities staan er nu geen tien, maar wel elf kandidaten klaar om de uitdaging aan te gaan. Tien onder hen willen de opdrachten tot een goed einde brengen en zoveel mogelijk geld in het laatje krijgen, de elfde probeert net het tegenovergestelde. Het is aan de kandidaten om te weten te komen wie die laatste is. 

"Net als vorig jaar zijn we erin geslaagd een fijne groep mensen bij elkaar te brengen", zegt presentator Gilles De Coster. "In het beste geval zit je met hen drie weken samen in Zuid-Afrika, dat schept wel een band. We merken als ploeg dat we ze echt graag zijn gaan zien en dat we ze nu - bij het monteren - wel missen."

Wie zijn de elf kandidaten?

Annelies (58)

Annelies is een atypische leerkracht godsdienst, want traditioneel gelovig is ze naar eigen zeggen niet. Vroeger ging ze wel naar de kerk, maar op een bepaald moment haakte ze af. De kandidaat uit Schoten houdt van koken en het organiseren van feestjes en quizzen. Ze is naar eigen zeggen hulpvaardig, maar kan ook behoorlijk overdrijven

Bertrand (31)

Bertrand heeft behoorlijk wat diploma's op zijn cv staan en werkt momenteel als marketingmanager bij Delhaize. Het is ook daar waar hij zijn vriendin leerde kennen, waar hij ondertussen mee samenwoont. De man uit Vorst houdt van hockey, squash en het spelen van piano. Hij is naar eigen zeggen behoorlijk nieuwsgierig, maar ook naïef

Bouba (19)

De jongste van de bende is Bouba, een student Humane Wetenschappen die bij zijn moeder woont. Hij doet vakantiewerk in een frituur en is animator op surfkampen. De kandidaat uit Wolvertem heeft Congolese roots, maar is wel hier geboren. Hij houdt van dj'en, muziek en vliegtuigen. De jongen is naar eigen zeggen makkelijk in de omgang, maar ook eigenwijs

Davey (28)

Houtbewerker Davey uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver valt vooral op door de vele tattoos op zijn lichaam. Hij restaureert graag moto's (waar hij daarna mee rijdt) en houdt voorts van interieur, muziek en festivals. Hoewel hij vegetariër is, kan hij toch een hamburger naar binnenspelen als hij gedronken heeft. Hij is naar eigen zeggen oprecht en dat vindt hij zowel een goede als een slechte eigenschap. 

Eline (24)

Eline is een politie-inspecteur uit Overmere. Ze is single en woont alleen. Ze houdt van sport in het algemeen en van voetbal in het bijzonder. En ook van eten kan ze genieten. Eline schreef zich gelukkig in voor "De mol" en niet voor "Expeditie Robinson", want ze zou het naar eigen zeggen "niet overleven op een onbewoond eiland". Volgens zichzelf is ze assertief, maar ook onverdraagzaam

Hans (53)

Hans komt uit Wijnegem, is professor in de farmaceutische wetenschappen en heeft twee kinderen. Zijn vrienden noemen hem dominant, maar dat begrijpt hij niet zo goed. Hij is naar eigen zeggen wel ondernemend en weinig empathisch. De man is behoorlijk sportief en houdt van skiën, lopen, motorrijden, tennis en reizen

Jessica (24)

Jessica is een studente lichamelijke opvoeding en is bijgevolg behoorlijk sportief. Zo is ze in de vakanties animator op ski- en surfkampen. De kandidate uit Brussel is vrijgezel, woont bij haar ouders en heeft geen broers of zussen. Ze kan naar eigen zeggen goed tegen haar verlies en is (soms iets té) enthousiast 

Jolien (35)

Jolien doet vooral mee aan "De mol" omdat ze nog eens iets avontuurlijks wil doen, iets wat volgens haar moeilijk is als getrouwde moeder met een job. Ze komt uit Poederlee en is personeelsmanager bij Synergie. De kandidaat houdt van tennis, zwemmen, reizen, lezen en afspreken met familie en vrienden. Ze is naar eigen zeggen behoorlijk sociaal, maar ook manipulatief

Marzena (28)

Marzena is geboren in Polen en kwam op haar twaalfde naar België. Ze belandde in West-Vlaanderen en deed hard haar best om Nederlands te leren. Iets wat niet evident was door het West-Vlaamse accent. De kandidate woont ondertussen in Sint-Amandsberg en is salesverantwoordelijke voor Coca-Cola. Ze houdt van lezen (vooral thrillers), tv-kijken en sporten. Marzena zegt zelf behulpzaam te zijn, maar kan ook behoorlijk koppig wezen. 

Robin (43)

Robin is getrouwd en heeft drie kinderen. Hij is parttime laborant aan UZ Leuven en parttime huisvader. Hopelijk voor hem hebben de makers niet al te veel opdrachten in het donker in petto, want de kandidaat uit Holsbeek zegt schrik te hebben wanneer er geen of weinig licht is. Robin houdt van tennis, basketbal en lopen, is naar eigen zeggen ondernemend en snel ontgoocheld in anderen

Sam (24)

Sam is vrijgezel en woont in Hamont-Achel bij zijn ouders. Dat hij van Limburg is, kan hij nauwelijks ontkennen. Overdag is hij showroomadviseur bij BMW, in zijn vrije tijd houdt hij van joggen, bowlen, jetskiën, wakeboarden, denkspelletjes en kubben. De kandidaat kweekte ook al "de heetste pepers ter wereld". Hij is naar eigen zeggen sociaal, maar vertoont ook uitstelgedrag

Inschrijvingen?

Voor het nieuwe seizoen van "De mol" schreven zich dit jaar bijna 6.500 mensen in, wat het dubbele is ten opzichte van vorig jaar. Onder hen ook heel wat jongeren, wat bewijst dat het programma vorig jaar ook bij de nieuwe generatie - die "De mol" nog niet kent uit de VRT-tijden - zijn ingang heeft gevonden.

"We hebben alle inzendingen bekeken, wat heel wat werk is", zegt De Coster. Zo'n 150 kandidaten mochten uiteindelijk langsgaan voor een diepgaand gesprek. "Het is een hele uitdaging om daar elf kandidaten uit te selecteren."