"42e gala van de Césars zal geen voorzitter hebben"

Het was al eerder geopperd, maar nu heeft de organisatie van de Césars, de belangrijkste Franse filmonderscheidingen, de knoop doorgehakt. Er zal geen opvolger worden aangeduid voor Roman Polanski, de Frans-Poolse regisseur die na ophef rond zijn figuur, terugtrad als voorzitter. De komende prijsuitreiking zal plaatsvinden zonder het goedkeurend oog van een voorzitter.
Archieffoto

De 83-jarige Polanski gooide eind januari de handdoek in de ring als juryvoorzitter van de Césars. De aanleiding was de aanhoudende ophef over zijn benoeming vanwege vrouwenorganisaties. Die vonden het niet kunnen dat een verdachte van verkrachting het festival zou voorzitten.

Polanski riskeert in de VS nog steeds vervolging in een ruim 40 jaar oude zedenzaak over de aanranding van een 13-jarig meisje. Een onlinepetitie die pleitte voor een boycot van de uitreikingsceremonie telde in een mum van tijd tienduizenden handtekeningen.

Na het terugtreden van Polanski was er aanvankelijk enige onduidelijkheid of er nu al dan niet een opvolger zou worden aangeduid. De voorzitter van de Academie van de Césars smoorde vandaag elke mogelijke hoop daarover in de kiem.

"De raad van de Academie van de Césars heeft besloten dat er geen voorzitter zal zijn. Wij aanvaarden de gevolgen van het tumult dat u heeft gezien", aldus Alain Terzian tijdens het diner voor de 177 genomineerden. Het 42e gala van de Césars vindt plaats op 24 februari in Parijs.