"Ook Nederlandse overheid was doelwit van Russische hackers"

De twee Russische groepen die achter de hack bij de Democratische Partij in de Verenigde Staten zaten, hebben ook geprobeerd bij Nederlandse ministeries binnen te dringen. Dat schrijft de Volkskrant. Voor zover bekend is het ze niet gelukt om gevoelige informatie te bemachtigen, zo blijkt uit onderzoek van de krant.
Reporters

De hackpogingen in Nederland zijn in het afgelopen halfjaar gedaan en kunnen worden toegeschreven aan de twee groepen ATP128 en ATP129, die in de Verenigde Staten bekendstaan als Cozy Bear en Fancy. De groepen proberen de inloggegevens van overheidspersoneel te achterhalen door gericht phishingmails te sturen en valse websites op te zetten waarop mensen kunnen inloggen.

De baas van de Nederlandse inlichtingendienst AIVD, Rob Bertholee, zei gisteren in "EenVandaag" dat "Rusland probeert door te dringen tot geheime regeringsdocumenten".

Noorwegen

Volgens de Britse krant The Guardian beschuldigen ook de Noorse inlichtelingendiensten de groep ATP29 ervan een cyberaanval hebben uitgevoerd op het ministerie van Buitenlandse Zaken, het leger en andere instellingen. "Negen verschillende e-mailaccounts waren het doelwit van zogenoemde "spear phising"", waarbij ze e-mails kregen die bedoeld waren om vertrouwelijke informatie in handen te krijgen, aldus Arne Christian Haugstoyl van de inlichtingendiensten aan televisiezender TV2.

Volgens hem is het moeilijk om het doel van de operatie te achterhalen, maar hij beschreef ATP129 wel als een "groep met banden met de Russische overheid". Noorwegen werd door een van zijn bondgenoten op de hoogte gesteld van de hacking.