Artsen Zonder Grenzen: "In Libië blijven of naar daar teruggestuurd worden, is onmenselijk"

De Europese Unie wil de oversteek van Libië naar Italië ontmoedigen door te investeren in Libië zelf. Maar Arjen Hehenkamp, directeur van Artsen Zonder Grenzen Nederland, wijst op de abominabele toestanden in de vluchtelingenkampen in Libië. "De mensen worden er mishandeld. Ze hebben geen toegang tot normaal drinkwater, eten, sanitair en ze hebben geen idee hoelang ze daar moeten blijven."
Archiefbeeld

De top van Malta besliste gisteren om de Libische kustwacht te versterken, om de zuidgrenzen van Libië beter te bewaken, de mensensmokkelaars aan te pakken en de toestand in Libië zelf te verbeteren.

Artsen Zonder Grenzen heeft momenteel toegang tot zeven kampen in de hoofdstad Tripolie, maar Hehenkamp wijst erop dat er nog veel meer centra zijn waar de organisatie geen toegang tot heeft. Hoeveel mensen er in die kampen zitten. "De schattingen lopen uiteen van 10.000 tot veel meer. Niemand weet eigenlijk hoe veel mensen er daar vastzitten."

"Onmenselijk en onwenselijk"

De kampen worden georganiseerd door verschillende milities, die daar geld aan verdienen. "Veel van de mensen in die detentiecentra zijn opgepakt van de straat en opgesloten. Om weer vrij te komen, moeten ze een som geld betalen."

Het plan van Europa om te investeren in Libië zelf, verwerpt Hehenkamp. "Zolang de situatie zo chaotisch en onveilig is, zullen mensen geld blijven verdienen aan mensen opsluiten. Het is een slecht idee om geld te stoppen in detentiecentra en nog een slechter idee om mensen terug te sturen vanop de zee. In Libië blijven of naar Libië teruggestuurd worden, is geen optie. Dat is onwenselijk en onmenselijk."

1.100 migranten onderschept

Ondertussen raakte ook bekend dat voor de kust van Libië de afgelopen week 1.100 migranten zijn onderschept. Het gaat om vluchtelingen uit Syrië, Tunesië, Libië en de Palestijnse gebieden die met rubberen en houten bootjes Europa proberen te bereiken. Ook in de straat van Sicilië, dichter bij de Italiaanse kust, zijn vanochtend nog honderden migranten onderschept.