Bloedige week in Oost-Oekraïne: zeker 33 doden bij nieuw geweld

In Oost-Oekraïne zijn de afgelopen week minstens 33 mensen, onder wie ook burgers, omgekomen bij het nieuwe geweld tussen het Oekraïense leger en de pro-Russische rebellen. Het zou om het hevigste geweld sinds 2015 gaan in de regio. Internationale waarnemers roepen beide partijen op om de wapens te laten zwijgen.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Oost-Oekraïne is betwist gebied sinds Russische gezinde rebellen er in opstand kwamen tegen de centrale overheid. In februari 2015 werd het akkoord van Minsk gesloten, een akkoord dat onder meer een staakt-het-vuren inhield. Maar dat staakt-het-vuren werd voortdurend geschonden. Het was echter al lange tijd geleden dat het geweld er zo erg was als afgelopen week.

Het nieuwe geweld situeert zich vooral rond Avdiivka, een stad in handen van de Oekraïense overheid en op de frontlinie met het oostelijke deel van Oekraïne dat in handen is van de rebellen. Wie verantwoordelijk is voor het nieuwe geweld is echter erg onduidelijk, aangezien beide partijen elkaar de schuld geven.

"We hebben bij beide partijen verschillende schendingen gezien van het staakt-het-vuren", zegt Alexander Hug van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OSCE). Ook heeft Hug vastgesteld dat beide partijen zware wapens hebben in het gebied. Nochtans was in het akkoord van Minsk ook bevolen dat beide partijen de zware wapens uit het gebied moesten weghalen.

Porosjenko, Poetin en Trump

De Oekraïense president Porosjenko heeft het nieuwe geweld als argument gebruikt voor het verlengen van de sancties van het westen tegen Moskou. De belofte van de Amerikaanse president Donald Trump om de relatie met Rusland te verbeteren baart Oekraïne namelijk zorgen.

Volgens de Russische president Poetin zit Oekraïne echter zelf achter het nieuwe geweld. Het land zou zich zo als slachtoffer opstellen om zich van de steun van de VS en de EU te voorzien. Poetin had namelijk net voor het oplaaien van het geweld zijn eerste telefoongesprek gehad met Trump.

Wat het ook zij: de nieuwe VS ambassadeur bij de Verenigde Naties Nikki Haley kondigde gisteren aan dat de Amerikaanse sancties tegenover Rusland behouden blijven "tot Rusland de controle van de Krim teruggeeft aan Oekraïne". "De kritieke situatie in het oosten van Oekraïne vraagt een sterke en duidelijke veroordeling van de Russische bedreigingen", aldus Haley die er tegelijk aan toevoegde dat de VS "betere relaties" wil met Moskou.

De Oekraïense president Porosjenko zou vandaag voor de eerste keer praten met de Amerikaanse president Donald Trump, zo meldt het persagentschap AFP.

"We wisten niet meer hoe weg te geraken door de beschietingen"