Duizenden Britten betogen in Londen tegen komst Trump

Duizenden Britten zijn in Londen opgestapt in een mars tegen de Amerikaanse president Donald Trump. De betogers protesteerden tegen het inreisverbod dat Trump op zijn eentje heeft uitgevaardigd voor vluchtelingen en inwoners van zeven overwegend moslimlanden. Ze eisen ook dat de Britse regering de uitnodiging voor het staatsbezoek van Trump intrekt.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Volgens de organisatoren stapten ruim 11.000 mensen mee in de drie kilometer lange mars van de Amerikaanse ambassade in de wijk Mayfair naar de ambtswoning van de Britse premier in Westminster.

De betogers droegen zwarte spandoeken besmeurd met bloed waarop slogans stonden als "Nee tegen Trump, nee tegen oorlog" en "Trump: speciale relatie? Zeg gewoon nee". Anderen riepen leuzes als "Theresa May, schaam je". Voor de start van de betoging en ook op Whitehall, ter hoogte van Downing Street, werden er in veschillende toespraken geprotesteerd tegen het bewind van de nieuwe Amerikaanse president.

De mars van vandaag was al de derde grote protestactie tegen Trump in Londen in twee weken tijd. De actie kreeg de steun van de belangrijkste Britse moslimorganisaties, maar ook van linkse antiracisme- en vredesorganisaties.

Ook in Berlijn en Parijs protesteerden telkens een duizendtal mensen tegen het Amerikaanse presidentiële besluit.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Druk op May neemt toe

Sinds het bezoek van premier May aan haar Amerikaanse collega eind vorige maand is de kritiek op May in eigen land fors gestegen. De Britse premier zei bevestigde toen dat Trump komende zomer een bezoek zou brengen aan het Verenigd Koninkrijk.

Een onlinepetitie tegen de komst van de Amerikaanse president kent erg veel bijval. Het Britse parlement zal naar verwachting later deze maand over de uitnodiging voor Trump debatteren. May zelf blijft intussen bij haar standpunt dat Trump welkom is.