Franse acteur André Dussollier krijgt Magritte voor zijn oeuvre

Op het gala van de Magrittes, de prijzen van de Franstalige cinema in ons land, is de Franse acteur André Dussollier geëerd met een speciale Magritte voor zijn hele oeuvre. Dussollier speelde in meer dan 90 films en ruim 20 toneelstukken en is momenteel te zien in "Chez nous" van de Belgische regisseur Lucas Belvaux. De Magritte voor beste acteur ging naar Jean-Jacques Rausin. Virginie Efira en Astrid Whettnall eindigden ex aequo en delen de prijs voor beste actrice.

De beste film van de Franstalige cinema ging naar Bouli Lanners voor zijn film "Les premiers les derniers". Lanners greep wel naast de bekroning voor beste acteur. Die prijs ging naar Jean-Jacques Rausin voor zijn rol in "Je me tue à le dire" van Xavier Seron. De andere genomineerden waren François Damiens ("Les cowboys") en Aboubakr Bensaihi ("Black").

De Magritte voor beste vrouwelijke actrice werd uitzonderlijk uitgereikt aan twee actrices, Virginie Efira, voor haar rol in "Victoria" en Astrid Whettnall ("La route d'Istanbul"). Efira die ook te zien is in "Elle" van Paul Verhoeven en vanavond optrad als voorzitter van de gala-avond, was erg ontroerd met de eer.

Dussollier: sarcastische acceptatiespeech

De Académie Paul Delvaux, die de Magritte du Cinéma organiseert, kende ook een speciale prijs toe aan André Dussollier. De 70-jarige Fransman won tijdens zijn ruim 40-jarige carrière drie keer een César en één Molière voor zijn theaterwerk. Hij werkte samen met grote namen als François Truffaut, Alain Resnais, Jacques Doillon en Claude Lelouch.

De filmografie van de man is dan zeer lang: hij speelde mee in onder meer "Trois hommes et un couffin" van Coline Serreau (1985), "Tanguy" d'Étienne Chatiliez (2001), "36 Quai des Orfèvres" d'Olivier Marchal (2004) en "Ne le dis à personne" van Guillaume Canet (2006).

Dussollier, die eveneens de voice-overstem insprak voor "Amélie Poulain" en momenteel te zien is in "Chez nous" van Lucas Belvaux werd onthaald op een staande ovatie. Dussollier vertolkt in "Chez nous" dat zich afspeelt in Noord-Frankrijk een arts die een verpleegster rekruteert om om de lijst van de een extreemrechtse partij te staan. De film bevat nogal wat verwijzingen naar Front National, zeer tegen overigens de zin van die partij.

De speech van Dussollier was dan ook niet gespeend van enig sarcasme. "Lucas Belvaux is erin geslaagd om een politieke partij in gevaar te brengen die bovenaan staat in alle peilingen. Ik vraag me af of ik niet verplicht zal zijn om hier politiek asiel aan te vragen", zei hij spottend.