Macron haalt uit naar Trump: "Wetenschappers en academici uit VS welkom in Frankrijk"

Emmanuel Macron heeft bij de voorstelling van zijn programma voor de Franse presidentsverkiezingen behoorlijk wat kritiek geuit op de Amerikaanse president Donald Trump. Volgens hem moet Frankrijk een toevluchtsoord worden voor Amerikaanse wetenschappers, academici en ondernemers die zich niet kunnen vinden in het nieuwe beleid. "Ik zal geen muur bouwen."
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De strijd rond het Franse presidentschap komt op kruissnelheid, nu drie kandidaten dit weekend hun plannen bekendmaken. Het gaat om Marine Le Pen van de rechts-populistische partij Front National, Emmanuel Macron van de links-liberale beweging En Marche! en Jean-Luc Mélenchon.

Macron sprak vanmiddag al zijn plannen uit op een druk bijgewoonde verkiezingsbijeenkomst. Hoewel hij de naam Donald Trump niet vermeldde, was de kritiek op de Amerikaanse president duidelijk. Zo vroeg de presidentskandidaat alle "onderzoekers, academici en bedrijven in de VS die tegen het obscurantisme zijn en die angst hebben" om naar Frankrijk te verhuizen. "Aan al wie vandaag zorgt voor innovatie en uitmuntendheid in de VS: vanaf mei hebben jullie een nieuw thuisland: Frankrijk."

En ook Trumps plannen om een muur te bouwen tussen de VS en Mexico konden op kritiek rekenen. Macron vergeleek de muur met de Maginotlinie, een Franse verdedigingslinie die in de jaren 30 is gebouwd op de grens tussen Frankrijk enerzijds en België, Luxemburg en Duitsland anderzijds. "Ik kan verzekeren dat er geen muur in mijn programma staat", zei hij.

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

Meer agenten

De voormalige minister van Economie - die bovendien partijloos opkomt - liet bovendien weten dat hij het aantal agenten drastisch wil verhogen. Als hij het nieuwe staatshoofd wordt, zal hij 10.000 extra manschappen aannemen, zo belooft hij.

Voorts wil de presidentskandidaat ook het defensiebudget verhogen en wil hij een sterkere samenwerking tussen de Europese landen. 

Kansen?

Volgens de laatste peilingen maakt Macron een goede kans. De conservatieve François Fillon is de afgelopen dagen in een schandaal verwikkeld geraakt, waardoor hij heel wat steun verloor. Als er geen verrassingen opduiken tussen nu en de verkiezingen van 23 april lijkt de kans groot dat het Macron zal zijn die het zal opnemen tegen de rechts-populistische Le Pen.

Hoe dan ook blijft Le Pen de peilingen domineren, maar dat wil niet zeggen dat zij ook zeker de nieuwe president van Frankrijk zal worden. "In de eerste ronde (op 23 april, nvdr.), als iedereen nog meedoet, zal ze naar verwachting als eerste eindigen", zegt correspondent Frank Renout aan NOS. "Maar in de tweede ronde (7 mei, nvdr.) moet ze het opnemen tegen de andere kandidaat met de meeste stemmen. De verwachting is dat dan alle Fransen die haar niet als president willen, massaal op de andere kandidaat gaan stemmen."

Meest gelezen