MoMa voert symbolisch protest tegen Trump en zet kunst uit moslimlanden in de kijker

Het MoMa, het Museum of Modern Art in New York, reageert op niet mis te verstane wijze op het tijdelijke inreisverbod van president Trump voor de inwoners van zeven overwegend moslimlanden. Het wereldvermaarde museum heeft een reeks topstukken uit de permanente collectie vervangen door werken van kunstenaars uit de getroffen landen.
Sergi Reboredo

Het museum haalde op de vijfde verdieping zeven werken van onder meer Picasso, Matisse en Picabia van de muren en verving ze door kunstwerken van de Soedanese schilder Ibrahim el-Salahi, de vorig jaar overleden Iraakse architecte Zaha Hadid en vijf Iraanse artiesten, onder hen de Iraanse videokunstenaar Tala Madani. Het is de bedoeling dat de komende weken nog andere werken worden vervangen.

De vijfde verdieping van het museum biedt sinds jaar en dag een overzicht van het Westerse modernisme voor 1945. De opstelling van de werken werd destijds zorgvuldig gekozen door de eerste conservator van het museum en wordt zelden of nooit veranderd.

De impact van de actie is niet te onderschatten. Het is de eerste grote protestactie van een belangrijke culturele instelling tegen Trump. Voor de bezoekers die de symbolische inbreuk in de permanente collectie niet meteen doorhebben, hangt naast elk van de zeven werken een bordje dat de precieze bedoeling duidelijk maakt.

"Dit werk is gemaakt door een kunstenaar uit een land waarvan de burgers de toegang tot de Verenigde Staten ontzegd wordt op basis van een presidentieel uitvoeringsbevel van 27 januari 2017. Dit is één van de verschillende kunstwerken uit de museumcollectie die op deze verdieping worden tentoongesteld om te benadrukken dat de idealen van gastvrijheid en vrijheid voor dit museum net zo belangrijk zijn als voor de Verenigde Staten", staat erop te lezen.

Nog in het kader van dezelfde actie zal het MoMa later deze maand nog vier films vertonen van regisseurs die eveneens getroffen zijn door het inreisverbod.

Een federale rechtbank heeft het inreisverbod inmiddels opgeschort omdat het in strijd is met de grondwet en discriminatie in de hand werkt. President Trump ventileerde zijn woede hierover via Twitter.

Sergi Reboredo