Ontvoering van Anthony De Clerck beheerste 25 jaar geleden het voorpaginanieuws

Het is vandaag precies 25 jaar geleden dat de toen 11-jarige jongen Anthony De Clerck werd ontvoerd. Een maand lang was de ontvoeringszaak van "Anthonyke" voorpaginanieuws. Het Radio 1-programma "Bonus" maakte een reconstructie.

Op 4 februari 1992 wordt de 11-jarige Anthony De Clerck, telg van de beroemde zakenfamilie De Clerck en kleinzoon van Roger De Clerck (oprichter van het textielimperium Beaulieu en beter bekend onder de naam "boer Clerck" nvdr.) ontvoerd.

Hij werd omstreeks 8 uur 's ochtends in de buurt van zijn ouderlijke woning in Belsele, bij Sint-Niklaas, door twee Franssprekende mannen in de auto getrokken. De ontvoerders reden de bossen van Waasmunster in, daar wordt hun auto later ook teruggevonden.

Twee dagen na de ontvoering hebben de ouders nog steeds niets van hun zoon of van de ontvoerders gehoord. Op een persconferentie voor de verzamelde pers nemen ze het woord. "Op dit moment hebben we nog altijd niks gehoord van Anthony en zijn ontvoerders, we zijn dus net als u (de pers nvdr.) gedwongen om te wachten op wat gaat komen", aldus de vader.

Anthony's moeder richt zich vervolgens tot de ontvoerders. "Mag ik vragen om goed voor Anthony te zorgen? Neem contact op met ons thuis." En ten slotte richt ze zich ook tot haar zoon: "Anthonyke je bent een toffe jongen en iedereen bidt voor u."

Op 11 februari, een week na de ontvoering, nemen de ontvoerders voor het eerst contact op, meer bepaald met een brief in het Frans en een bandje waar Anthony op te horen is. Ook op 24 februari krijgen de ouders bewijs dat Anthony nog in leven is. "Hij heeft de bekervoetbaluitslagen van het weekend aan ons meegedeeld", aldus de vader.

De ontvoerders vragen uiteindelijk 6 miljoen euro losgeld. De moeder van Anthony had eerder gezegd: "Als het om losgeld gaat, weet dan dat papa altijd klaarstaat."

De onderhandelingen gebeuren verder via een oom van Anthony, maar een eerste geldoverdracht loopt mis. "Er is gisteravond een poging tot geldoverdracht geweest in de streek van Eindhoven", vertelde de vader toen. "Die poging is om ongekende redenen afgesprongen. We vragen aan de pers een meer verantwoordelijke houding tegenover Anthony."

Op 6 maart 1992 wordt Anthony ten slotte vrijgelaten. Hij gaat aanbellen bij een huis en vraagt wenend om zijn moeder te bellen.

In totaal zat Anthony 32 dagen lang opgesloten in het Waalse dorpje Engreux. De familie heeft zo'n 250 miljoen Belgische frank betaald, omgerekend 6,4 miljoen euro.

Anthony heeft nooit de gezichten van zijn ontvoerders gezien, vertelt zijn moeder achteraf, maar hij werd wel goed behandeld. "Als dessert, en dat was natuurlijk belangrijk voor een klein kind, at hij 10 à 15 snoepen per dag. Dat verklaart dat hij nu vier kilo is bijgekomen en een beetje opgeblazen is."

De ontvoerders van Anthony, onder wie Daniël Vanhamel en Jozef Peeters, worden niet veel later opgepakt en krijgen in 1994 levenslang. Wanneer ze vervroegd vrijkomen, belanden ze al snel opnieuw in de cel, omdat ze met elkaar contact hadden gehad en zo een van hun voorwaarden hadden geschonden. In 2010 stapt Peeters uit het leven.

Anthony is vandaag 36 jaar en een zakenman. Zowel hij als zijn familie zijn heel discreet over de ontvoeringszaak, sinds zijn vrijlating wilde Anthony niets meer over de zaak kwijt.

Bekijk de volledige reportage over de ontvoering van Anthony De Clerck