Rechter schort inreisverbod VS tijdelijk op, Witte Huis gaat in beroep

Een Amerikaanse federale rechter uit Seattle heeft het inreisverbod voor burgers uit zeven moslimlanden tijdelijk geblokkeerd. Dat melden de Amerikaanse media. De opschorting, die onmiddellijk van kracht wordt, geldt voor de hele Verenigde Staten. Het reisadvies van Buitenlandse Zaken blijft intussen ongewijzigd.
2017 The Washington Post

Volgens advocaten van de Amerikaanse overheid hadden de staten niet de bevoegdheid om het decreet van Donald Trump over een inreisverbod en een migratiestop voor burgers uit zeven overwegend moslimlanden aan te vechten, omdat het Congres aan de president de autoriteit heeft gegeven om beslissingen te nemen op nationaal niveau rond veiligheid en immigratie.

De rechter in Seattle oordeelde echter dat de advocaten van het Witte Huis ongelijk hebben, en ging zo in op de vraag van de staten Washington en Minnesota.

Klacht

Die staten hebben een klacht ingediend tegen het inreisverbod, omdat het de burgers schade toebrengt en discriminatie in de hand werkt. Ze vroegen een tijdelijke blokkering van het decreet terwijl de rechter hun klacht onderzoekt, waarin is opgenomen dat belangrijke onderdelen van het decreet ongrondwettelijk zijn.

Minister van Justitie van Washington Bob Ferguson is tevreden met de beslissing van de rechter. "Niemand staat boven de wet, zelfs niet de president."

Het inreisverbod en immigratiestop voor burgers uit Syrië, Soedan, Jemen, Iran, Irak, Somalië en Libië heeft geleid tot hevige protesten in heel het land. Talrijke mensen werden sinds de ondertekening van Trumps decreet vastgehouden op de luchthavens.

Witte Huis gaat in beroep

Woordvoerder van het Witte Huis Sean Spicer liet in een eerste mededeling weten dat het Witte Huis zo snel mogelijk in beroep zal gaan tegen de beslissing van de rechter. Hij noemde het oordeel van de rechter "outreageous" (schandalig), en herhaalde dat het inreisverbod wel wettelijk is.

"Het decreet van de president is bedoeld om het land te beschermen en hij is degene die de grondwettelijke autoriteit en verantwoordelijkheid heeft om het Amerikaanse volk te beschermen", aldus de persmededeling.

Even later stuurde het Witte Huis een nieuw persmededeling uit, daar was het woord "schandalig" weggelaten.

Ongewijzigd reisadvies

Het reisadvies van Buitenlandse Zaken voor mensen met een dubbele nationaliteit blijft ongewijzigd. De raad luidt: "Raadpleeg de consulaire diensten." Buitenlandse Zaken laat weten dat ze alles in de gaten houden en de situatie blijven opvolgen.

Intussen nemen enkele luchtvaartmaatschappijen, zoals Qatar Airways en Air France, opnieuw passagiers die getroffen werden door het inreisverbod mee naar de Verenigde Staten. Daar wachten veel gezinnen op familieleden die door het verbod waren tegengehouden.