Roemenië trekt omstreden wetsvoorstel in na dagenlang protest

Roemenië gaat het wetsvoorstel dat corruptie minder strafbaar moet maken weer intrekken. Dat heeft premier Sorin Grindeanu bekendgemaakt. De maatregel komt er nadat de afgelopen dagen zo'n 140.000 mensen de straat op waren gekomen om te protesteren tegen het wetsvoorstel.
Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.

De sociaaldemocratische regering keurde afgelopen dinsdag een noodwet goed waardoor corrupte politici en ambtenaren kunnen worden vrijgelaten uit de gevangenis. In corruptiezaken die over bedragen gaan van minder dan 44.000 euro zal er niet worden vervolgd. De regering wil naar eigen zeggen zo iets doen aan de overvolle gevangenissen. Aangezien het om een noodwet gaat, werd het parlement niet geraadpleegd.

Heel wat Roemenen hebben kritiek op die beslissing en vrezen dat de wet tot meer corruptie gaat leiden.De afgelopen dagen kwamen elke dag zo'n 140.000 mensen op straat om te protesteren tegen de beslissing, want volgens hen wil de regering op die manier zijn vrienden uit de gevangenis halen. Zij eisten het ontslag van de regering. 

Na dagen van protest beslist de regering nu om het wetsvoorstel in te trekken. "We zullen morgen een buitengewone vergadering houden om het besluit in te trekken", zegt premier Grindeanu. "Roemenië lijkt nu wel in twee gebroken. Ik wilde het land niet verdelen."

De regering zal nu bekijken welke hervormingen er wel mogelijk zullen zijn. 

Copyright 2017 The Associated Press. All rights reserved.