Schauvliege: "Breng plastic verpakkingen terug naar de winkel"

Vlaams minister van Natuur Joke Schauvliege (CD&V) roept op om bepaalde plastic verpakkingen in de winkel achter te laten of terug te brengen. Dat schrijft Het Laatste Nieuws. Schauvliege wijst daarbij op de terugnameplicht van grote winkels. Maar volgens handelsfederatie Comeos geldt die verplichting enkel bij de aankoop. "Een winkel is geen containerpark", klinkt het.

Nu wordt het plastic rond conserven of flessen water door de consument bij het restafval geplaatst, maar eigenlijk bestaat er ook zoiets als een terugnameplicht voor grote winkels.

"Het is zo dat het al een hele tijd een verplichting is dat supermarkten de verzamelverpakking ook terugnemen", vertelt Schauvliege aan onze redactie. "Het is iets wat weinig bekend is. Ik vond het ook wel goed om het nog eens onder de aandacht te brengen. Het zorgt ervoor dat de consument minder afval heeft en dat er beter gerecycleerd kan worden. Het is ook zo dat leveranciers van de supermarkten tegelijk zullen aangezet worden om minder van die verzamelverpakkingen aan te brengen als men weet dat men die kan achterlaten in de supermarkt."

"Een winkel is geen containerpark"

Maar Comeos, de federatie van de handel, spreekt minister Schauvliege tegen. Volgens Comeos geldt de verplichting om plastic verpakkingen terug te nemen alleen bij de aankoop. Op dat moment kunnen consumenten beslissen om de verpakking achter te laten. Achteraf verpakkingen terugbrengen, kan niet, omdat het onmogelijk is om te controleren of zo'n verpakkingen uit een bepaalde winkel komt.

"Een winkel is geen containerpark. We hebben veel verplichtingen, onder meer op het vlak van voedselveiligheid, dus wij kunnen niet al die verpakkingen recupereren. De bedoeling is dat wij enkel de verpakkingen recupereren die gelinkt zijn met de producten die wij verkocht hebben. Daarom hebben wij met de gewesten een aantal jaar geleden beslist om de mogelijkheid te geven aan de consument om de verpakkingen achter te laten", vertelt Dominique Michel van Comeos aan VRT Nieuws.

Meest gelezen