Trump: "Mening van zogenoemde rechter is belachelijk", maar vonnis wordt nageleefd

President Trump heeft gereageerd op de beslissing van de rechter in Seattle om het inreisverbod tijdelijk op te schorten. Hij heeft het over een "zogenoemde rechter" van wie "de mening belachelijk is en vernietigd zal worden".

Een Amerikaanse federale rechter uit Seattle heeft afgelopen nacht het inreisverbod voor burgers uit zeven moslimlanden tijdelijk geblokkeerd. Een uitspraak waar president Trump duidelijk niet mee kan lachen.

"De mening van deze zogenoemde rechter, die in wezen de rechtshandhaving wegneemt uit ons land, is belachelijk en zal vernietigd worden", zegt hij op Twitter. Enkele uren later tweet hij opnieuw. "Waar gaat ons land naartoe wanneer een rechter een reisverbod kan stoppen en iedereen - zelfs met slechte bedoelingen - de VS binnen kan komen?"

In een eerste mededeling had woordvoerder Sean Spicer al aangekondigd dat het Witte Huis zo snel mogelijk in beroep zou gaan. Hij omschreef de beslissing van de rechter in eerste instantie als "schandalig" en herhaalde dat het inreisverbod wel degelijk wettig is. "Het decreet van de president is bedoeld om het land te beschermen en hij is degene die de grondwettelijke autoriteit en verantwoordelijkheid heeft om het Amerikaanse volk te beschermen", klonk het.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft nu echter meegedeeld dat mensen met een geldig visum toch de VS zullen binnen mogen, dus ook burgers van de 7 landen die waren gebannen door president Trump. "We hebben de provisionele herroeping van de visa teruggedraaid", klinkt het. Het departement Binnenlandse Veiligheid heeft van zijn kant laten weten dat het reizigers uit de 7 landen niet meer zal tegenhouden. Het ministerie van Justitie zal wel zo vlug mogelijk een procedure starten die de rechterlijke beslissing moet terugdraaien. 

Race tegen de klok

Heel wat mensen uit de zeven islamitische landen proberen nu snel naar de Verenigde Staten te vliegen. Een week lang mochten die burgers er niet binnen, ook al hadden ze misschien een geldig paspoort.

"De opschorting van het inreisverbod heeft een enorme race tegen de klok in gang gezet", zegt correspondent Thomas Erdbrink vanuit Iran. "Duizenden Iraniërs die een visum hebben, hebben de afgelopen week geprobeerd om naar de VS te reizen, maar dat is niet gelukt."