Trump onthoofdt Vrijheidsbeeld op cover van Duits kwaliteitsblad

Het Duitse kwaliteitsblad Der Spiegel plaatst deze week een tekening op de cover die weinig aan de verbeelding overlaat: een boze president Trump die het Vrijheidsbeeld onthoofdt. "Dat is Trump namelijk aan het doen met de democratie", verklaart tekenaar Edel Rodriguez.

"America First" kopt Der Spiegel. Dat Rodriguez daarbij de Amerikaanse president afbeeldt terwijl die hét symbool van de immigratie naar de VS onthoofdt, is geen toeval. De Cubaan kwam als kind zelf de VS binnen als politiek vluchteling.

"Ik herinner me hoe het voelt om als klein kind je land te moeten verlaten. Het raakt me erg dat kleine kinderen nu verhinderd worden om naar Amerika te komen", zegt de tekenaar aan the Washington Post.

"Het is een onthoofding van de democratie, een onthoofding van een heilig symbool", vertelt Rodriguez. Hij maakt naar eigen zeggen bewust de vergelijking met de onthoofdingen door terreurgroep IS. "Beide zijden zijn extremisten."

(lees verder onder tweet)

Het Amerikaanse weekblad The New Yorker pakt het bij de editie van volgende week iets subtieler aan. Maar de boodschap is niet minder duidelijk. De toorts van het Vrijheidsbeeld brandt niet meer. Wat overblijft, is een triestige rookpluim op een donkere cover.

"Liberty's Flameout" luidt de titel die de tekening meekreeg. "De Statue of Liberty en haar schijnende toorts was hét beeld dat nieuwe immigranten welkom heette", vertelt tekenaar John W. Tomac. "Nu lijkt het dat we het licht aan het uitdoen zijn."

"Onze cover is een antwoord op de eerste weken van de regering Trump, en in het bijzonder zijn executive order over immigratie", zegt Françoise Mouly die verantwoordelijk is voor de vormgeving van The New Yorker.