Verdachte aanval Louvre kan worden ondervraagd: "Zijn toestand is goed genoeg"

De verdachte van de aanval op vier militairen aan het Louvre in Parijs kan worden ondervraagd. Zijn toestand is goed genoeg, zegt het Openbaar Ministerie in Parijs. Eerder liet de Franse procureur François Molins al weten dat het gaat om een 29-jarige man uit Egypte. Het Louvre heeft intussen zijn deuren opnieuw geopend, maar toeristen worden wel streng gecontroleerd.

De man die gisteren met een machete vier militairen probeerde aan te vallen, had volgens de Franse procureur geen papieren bij zich. Zijn telefoon zou echter aantonen dat hij op 26 januari aankwam in Parijs, nadat hij een toeristenvisum in Dubai had aangevraagd. De man met de Egyptische nationaliteit woonde in de Verenigde Arabische Emiraten. Molins voegde eraan toe dat de man niet gekend was bij de politie. Voor de aanval zou hij een aantal tweets hebben verstuurd waarin hij verwees naar terreurgroep IS.

De politie heeft het vermoeden dat de man in het achtste arrondissement in Parijs verbleef. Speurders hebben gisteren zijn appartement doorzocht. Een aantal dagen na zijn aankomst in Parijs zou hij twee machetes hebben gekocht.

De vader van de verdachte heeft intussen in de Egyptische media ontkend dat zijn zoon iets te maken zou hebben met de aanval in Parijs. "Mijn zoon is geen terrorist en heeft geen enkele politieke verbondenheid." Volgens hem reisde zijn zoon naar Frankrijk voor zijn werk en zou hij vandaag normaal gezien terugkeren. Hij riep de Egyptische overheid ook op om zijn zoon te steunen. Gisteren veroordeelde de Egyptische autoriteiten de aanval. Toen werd er met geen woord gerept over de identiteit van de dader.

Niet meer in levensgevaar

De verdachte raakte zwaargewond toen de militairen het vuur op hem openden. "De soldaat raakte de verdachte vijf keer, onder meer in de maagstreek", zegt Molins. Volgens hem droeg hij ook een rugzak, maar daar zaten geen explosieven in. 

De verdachte verkeerde lange tijd in levensgevaar, maar in de loop van de dag kwam het bericht dat dat niet langer het geval is. Vanavond liet het Openbaar Ministerie weten dat de toestand van de verdachte goed genoeg is om hem te kunnen ondervragen. 

Omdat de man nog niet aan de tand werd gevoeld, kan er nog niets over zijn motief worden gezegd. De Franse president François Hollande en premier Bernard Cazeneuve lieten al verstaan dat het om "een terroristische daad" ging. De politie probeert nu uit te zoeken of de man alleen handelde of dat hij instructies gekregen had.

Museum opnieuw geopend

Een dag na de aanval heeft het Louvre zoals aangekondigd opnieuw zijn deuren geopend. Om half negen stonden de toeristen al in rijen aan te schuiven voor het Parijse museum. Toeristen worden wel aan een strenge veiligheidscontrole onderworpen. Ook het winkelcentrum "Le Carrousel du Louvre" in de buurt van het museum is weer open voor publiek.