Verenigde Naties waarschuwen voor hongersnood in Somalië

In delen van Somalië dreigt dit jaar hongersnood. Als de humanitaire hulp de komende weken niet massaal wordt opgedreven, kan het zover komen in de droge gebieden van het land in de Hoorn van Afrika, waarschuwen de Verenigde Naties.
AP2011
archieffoto

In 2011 kwamen bij een hongersnood in Somalië ongeveer 250.000 mensen om het leven. Volgens nieuwe schattingen zijn tot juni 6,2 miljoen mensen op humanitaire hulp aangewezen, de helft van de bevolking.

Minstens 360.000 kinderen zijn ondervoed, ongeveer 70.000 van hen verkeren in levensgevaar en hebben dringend medische hulp nodig, zo klinkt het in een VN-rapport.

In Somalië viel er de jongste twee regentijden weinig neerslag, wat tot een erge droogte leidde. De regentijd van april tot juni zal vermoedelijk slechts "minimale verbetering" brengen. Delen van Somalië zijn bovendien door aanvallen van de islamistische terreurmilitie Al-Shabaab amper toegankelijk voor hulpverleners.