Vorige maand spectaculair meer aandelen gekocht en verkocht

In januari zijn er spectaculair meer aandelen gekocht en verkocht dan in december vorig jaar. Dat blijkt uit een rondvraag van onze redactie bij verschillende beursmakelaars. De stijging is een gevolg van de afschaffing van de speculatietaks, begin januari.

Door de speculatietaks moesten beleggers 33 procent belastingen betalen op de meerwaarde van een beursgenoteerd aandeel, als ze het binnen het half jaar verkochten. "Kleine beleggers hebben door die speculatietaks veel minder aandelen gekocht en verkocht", vertelt VRT-journalist Steven Rombaut. "Dat heeft er dan weer toe geleid dat de beurstaks veel minder heeft opgebracht."

Sinds 1 januari is de speculatietaks afgeschaft. En sinds die taks is verdwenen, keren de beleggers terug. Zo is het aantal transacties bij Bolero met de helft gestegen tegenover december vorig jaar. Bij Keytrade is dat met meer dan de helft en bij MeDirect is er zelfs een stijging van 70 procent.

Regering

Volgens Bart Vanhaeren van Bolero moet de regering hier lessen uit trekken. "De kleine belegger zal altijd voor zichzelf uitmaken wat hij al dan niet rechtvaardig vindt. De speculatietaks was vanuit het perspectief van de kleine belegger niet rechtvaardig omdat die al een beurstaks betaalt. De regering moet daar volgens mij rekening mee houden en dan is het aan de belegger om uit te maken of dat rechtvaardig is of niet."

Dat kan een boodschap zijn voor de regering, die eraan denkt om een nieuwe meerwaardetaks in te voeren. Die komt bij de begrotingscontrole van maart opnieuw op de regeringstafel.