Wie laatst lacht, best lacht…

Hooguit een paar minuten mocht Ariadna Gutiérrez zich eind 2015 Miss Universe noemen. Ze was er dolgelukkig mee, totdat bleek dat presentator Steve Harvey zich vergist had van winnares. Zo werd Miss Colombia naar de tweede plaats verwezen en huilde ze in plaats van tranen van opperste geluk plots tranen van pure ontgoocheling. "Het was ronduit vernederend", reageerde Guitiérrez daarna. Nu de nieuwe Miss vorige week verkozen is, vroegen velen zich af hoe het deze kortstondige Miss, na de vernedering, vergaan is.

"Dit was niet alleen een vernedering voor mij, maar voor heel Colombia. Nee, voor zelfs alle Latijns-Amerikanen die de verkiezing bijwoonden", aldus de 23-jarige schone, toen de gemoederen al enigszins bedaard waren, op een plaatselijk Colombiaans radiostation. Ze vreesde dat dit moment haar haar leven lang zou blijven achtervolgen door het internet. Daarom laste ze een korte periode van rust in "om te kunnen rouwen over wat er die avond gebeurd is".

Maar alle heisa ten spijt, het incident betekende ook veel media-aandacht. Aandacht die ze met beide handen vastgreep. Dat leidde begin februari 2016 tot een bezoek aan het Witte Huis, in het kielzog van de Colombiaanse president, waar een ontmoeting met de toenmalige VS-president Barack Obama op het programma stond.

Dat bezoek werd in Latijns-Amerikaanse media druk besproken. Dat had alles te maken met het voorkomen van Gutiérrez, die zich voor zo’n ontmoeting tussen 2 staatsleiders "te veel opgetut had met een overdaad aan blingbling in een te kleurrijke Oscar de la Renta-jurk". Sommige media vergeleken haar met "een verjaardagstaart" of met Gloria Pritchett uit "Modern family" (rol van Sofia Vergara).

Door haar bekendheid in Latijns-Amerika kon ze verschillende landen bezoeken, waar ze zich uitgebreid liet fotograferen op rode lopers en voor tijdschriften. Zo verscheen ze op de cover van onder meer "iHola Ecuador", "People En Espagnol" en "TV y Novellas". Die bezoeken combineerde ze met modellenopdrachten, vooral voor opdrachten waarbij weinig textiel bij te pas kwam. Zo sloot ze een exclusief contract met het badpakkenmerk "Agua Bendita", dat ook al samenwerkte met topmodellen als Kendall Jenner en Irina Shayk.

Maar veel belangrijker was dat ze erin slaagde een filmrol weg te kapen in de nieuwe Vin Diesel-blockbuster "xXx: Return of Xander Cage", die zopas in de bioscoopzalen verscheen. Naast Diesel maken ook Nina “Vampire diaries” Dobrev en Samuel L. Jackson van de cast deel uit.

Gutiérrez op de wereldpremière in Los Angeles: "Ik speel de rol van Lola, de “love interest” van hoofdrolspeler Vin Diesel. ‘t Is maar een kleine rol. Maar Lola is zo mooi en zo verliefd op Vin. Het leuke is dat, hoe klein de rol ook is, Lola, naast alle actie, het romantische aspect van de film belichaamt. Ik kan bovendien alleen maar toejuichen dat deze film zoveel culturen samenbrengt." De film maakte alvast een vliegende start in zijn eerste week in de VS door op de 2e plaats te eindigen in de box office-hitlijst.

Gutiérrez besloot dan ook midden vorig jaar haar verplichtingen die samenhangen met de 2e plaats in de Miss Universe-verkiezing niet langer na te komen. Haar taken werden overgenomen door Miss USA, Olivia Jordan. "Dit is de enige manier om mijn leven te leiden zoals ik dat wil. Ik zie het dan ook als de gezondste beslissing die ik samen met het organisatiecomité kon nemen", aldus Gutiérrez.

Nieuwswebsite Daily Mail vatte het afgelopen jaar van Gutiérrez onlangs misschien nog het best samen: "Het lijkt erop dat Ariadna het laatst lacht met al die filmaanbiedingen en modellenopdrachten die haar om de oren vliegen na dat pijnlijke incident."

Intussen heeft ze het débacle van de vorige Miss Universe-verkiezing blijkbaar goed verteerd. "Ik hou je in de gaten", liet ze Harvey op de avond van verkiezing vorige week via Instagram immers weten. Dat betekent dus niet dat ze het gênante moment vergeten is:

lees ook