Ministerie van Justitie vecht opschorting inreisverbod aan, Trump overtuigd van winst

Het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een beroep ingediend tegen de uitspraak van een federale rechter uit Seattle om het tijdelijke inreisverbod op te schorten. Het Witte Huis zei gisteren al dat het besluit zal worden aangevochten en dat is nu dus officieel gebeurd. "We zullen winnen. Voor de veiligheid van ons land zullen we winnen", zei de Amerikaanse president Donald Trump aan journalisten in Florida.
AFP or licensors

Een week geleden vaardigde de Amerikaanse president Donald Trump een tijdelijk inreisverbod af voor burgers van zeven overwegend moslimlanden: Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië.

Het protest was niet van de lucht en op de luchthavens was de toestand chaotisch. Maar afgelopen weekend heeft een federale rechter in Seattle dat inreisverbod tijdelijk geblokkeerd, in afwachting van een uitgebreider onderzoek. Hij volgde daarin de staten Washington en Minnesota. Die twee staten hadden een klacht ingediend omdat het tijdelijk inreisverbod de burgers schade toebrengt en discriminatie in de hand werkt.

Het Witte Huis liet meteen weten dat het in beroep zou gaan tegen de beslissing van de rechter. De eerste stap is daar nu voor gezet: het Amerikaanse ministerie van Justitie heeft een beroep aangetekend tegen de opschorting van dat inreisverbod.

Trump is alvast overtuigd van zijn zaak, zo zei hij aan journalisten in Florida: "We zullen winnen. Voor de veiligheid van ons land zullen we winnen." Gisteren had hij de rechter die het inreisverbod tijdelijk had opgeschort, al hard aangepakt op Twitter.

Voor- en tegenstanders betogen aan Trumps residentie in Florida