Benoît Hamon officieel voorgedragen als kandidaat voor links

In Frankrijk is Benoît Hamon officieel voorgedragen als de presidentskandidaat voor de PS. Hij won vorige maand de socialistische voorverkiezingen voor het presidentschap.

De PS hield vanmorgen een conventie in Parijs, bijgewoond door 2.000 militanten. Daar werd Benoît Hamon officieel voorgedragen. Vorige maand won Hamon enigszins verrassend en vanuit een underdogpositie de tweede stemronde van de voorverkiezingen van oud-premier Manuel Valls.

In zijn toespraak bracht Hamon hulde aan huidig president François Hollande. Die legt volgens de linkse presidentskandidaat "een rapport voor dat ons vooruit kan stuwen". "Vergelijk het met wat rechts wil afbreken en dan weten we dat dat niet goed zal zijn voor ons."

De 49-jarige Hamon is gewezen minister van Onderwijs en behoort tot de linksere vleugel van de Franse socialistische partij. Hij is altijd diep verankerd gebleven in de militante basis van de PS en heeft een gedurfd programma opgesteld. Een van zijn opvallendste punten is een universeel basisinkomen voor elke Fransman.