De royals deze week: van de schattige Jigme (wie?) tot plastic in oceanen

We brengen elke zondag een overzicht van wat er leeft bij royals in binnen- en buitenland. Deze week steelt het kleine lachebekje Jigme van de mini-staat Bhutan alle harten, ontmoet de jarige koning Abdullah als eerste Arabische leider president Donald Trump, opent prins Albert van Monaco de deuren van het huis van zijn moeder en onderneemt de Britse prins Charles actie voor onze oceanen. Hij heeft het werkelijk gehad met de tonnen plastic afval. Gelukkig heeft hij zich deze week ook kunnen ontspannen met een simpele blauwe ballon.

BHUTAN: baby-kroonprins Jigme wordt 1 jaar

We beginnen ons weekoverzicht deze keer met een schattige foto uit Bhutan, een mini-staat in het Himalayagebergte. Het kroonprinsje Jigme Namgyal Wangchuck is 1 jaar geworden. En dat werd gevierd met een gloednieuwe foto op de koninklijke kalender. Jigme moet qua aaibaarheidsfactor helemaal niet onderdoen voor de Zweedse Estelle, laat staan voor de Britse George en Charlotte.

Bhutan staat bekend als een vrij conservatieve staat, maar koning Wangchuck en zijn vrouw Pema zijn razendpopulair. Het verliefde stel toont graag zijn affectie in het openbaar. Bovendien gidste Wangchuck zijn land naar de democratie. Hij studeerde in Oxford en is de westerse stijl genegen.

Jigme nu.

Jigme met zijn ouders een jaar geleden.

JORDANIË: koning Abdullah praat met president Trump

Koningen nemen zelden een dagje vrij op hun verjaardag, zo ook koning Abdullah van Jordanië. Hij vierde zijn 55e verjaardag met een werkbezoek aan de Verenigde Staten. Abdullah praatte met leden van de nieuwe regering en met het Congres. De Arabische leider had ook een ontmoeting met vicepresident Mike Pence en president Donald Trump.

Over die ontmoetingen lekte weinig informatie naar buiten. Volgens het Witte Huis had Trump een "goed gesprek" met Abdullah over de strategische banden tussen de twee landen. Met Pence is gesproken over de strijd tegen IS. Maar over de verhuizing van de Amerikaanse ambassade in Israël werd niet gecommuniceerd. Trump wil de ambassade in Jeruzalem in plaats van in Tel Aviv. Abdullah is absoluut geen voorstander.

Abdullah aan tafel met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Rex Tillerson.

Koningin Rania verraste haar man Abdullah trouwens op sociale media door hem te feliciteren met zijn verjaardag. Ze postte een foto van hem met zijn jongste zoon Hashem (12). Vader en zoon delen hun verjaardag. "Happy birthday to my two loves", schreef ze liefdevol.

MONACO: prins Albert opent huis Grace Kelly in 2018

Prins Albert van Monaco heeft het ouderlijke huis van zijn moeder Grace Kelly gekocht. Hij wil het openen voor het grote publiek ten laatste tegen 2018. Dat heeft hij gezegd aan het Amerikaanse blad People. Nee, het optrekje wordt geen museum, maar de prins plant meerdere evenementen waarop iedereen welkom is. Albert wil namelijk geen overlast in de buurt veroorzaken.

Albert bezocht het huis in de Amerikaanse stad Philadelphia nog in oktober om herinneringen op te halen. "Het oogt klein. Als je jonger bent, oogt alles ook groter", reageerde de prins toen. Albert was 24 toen zijn moeder verongelukte. Het huis werd gebouwd door zijn grootvader John B.Kelly in 1935. Het is de plaats waar prins Rainier Grace Kelly ook ten huwelijk vroeg.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Prins Albert (wuift op de foto) tijdens zijn bezoek aan het huis van Grace Kelly.

GROOT-BRITTANNIË: Charles heeft ambitieuze plannen voor plastic afval

De Britse prins Charles maakt zich zorgen om de hoeveelheid plastic afval in zeeën wereldwijd. "Naar schatting de helft van alle zeezoogdieren heeft plastic in de maag. Ik vind het ook ontnuchterend om te bedenken dat bijna al het plastic dat ooit geproduceerd is, nog steeds ergens op aarde zwerft en dat dat de komende eeuwen niet verandert", zegt Charles aan Sky News. Hij wil graag dat er bijvoorbeeld statiegeld komt op plastic flessen, zoals in andere Europese landen.

Maar dat alleen zal het probleem natuurlijk niet oplossen. Donderdag zat hij samen met tientallen bedrijfsleiders om de schouders te zetten onder ambitieuze plannen. Hij vraagt hen om innovatieve oplossingen (voor verpakkingen) te bedenken én om de consument te helpen recycleren. Zo moeten plastic flessen een tweede, derde en zelfs vierde leven krijgen. Onder de betrokken bedrijven zitten heel wat klinkende namen als Adidas, Unilever en Coco-Cola.

video: Charles neemt het op voor ons milieu (zet geluid best aan)

Ballonnen voor zieken

Charles heeft deze week ook een bezoek gebracht aan een orthodoxe joodse school in het noorden van Londen. Een paar leerlingen knoopten ballonnen voor zwaar zieke kinderen. De prins liet zich niet kennen en ging aan de slag met een blauw exemplaar. Voor iedereen het goed door had, had Charles zichzelf van een kroon voorzien. Tot groot jolijt van de leerlingen. "Mits een paar uur oefenen, kan hij zich koning-ballonnenknoper noemen", wist de lokale rabbijn te vertellen aan The Telegraph. Kleindochter Charlotte (1,5) zal het zeker appreciëren. Zij is dol op kleurrijke ballonnen.

Hieronder Charles' kunsten in beeld:

WPA Rota
WPA Rota