Den Haag trapt Mondriaanjaar af in stijl, met reuzengrote replica van schilderij

In Den Haag is het dit jaar alle hens aan dek. De stad viert het Mondriaanjaar en de 100e verjaardag van De Stijl, de door de kunstenaar mee opgerichte stijlbeweging. Om het feestjaar gepast in te zetten, is dit weekend "het grootste Mondriaanschilderij ter wereld onthuld" aan de façades van het Haagse stadhuis.

Piet Mondriaan (1872-1944) is vandaag vooral bekend als abstracte kunstenaar. In zijn beginjaren echter schilderde hij vooral realistische kunst, zijn werk evolueerde heel geleidelijk naar de abstracte zwarte lijnen en primaire kleurvlakken waarmee hij uiteindelijk wereldberoemd zou worden.

In 1917 legden hij en gelijkgestemde kunstenaars als Theo Van Doesburg, Bart van der Leck, Gerrit Rietveld en de Belgische beeldhouwer Georges Vantongerloo de basis voor De Stijl, een avant-gardistische kunstbeweging die streefde naar een nieuwe kunst, gericht op de ontwikkelingen van die tijd. De beweging zou tot begin jaren 30 toonaangevend blijven. Maar ook vandaag nog laten kunstenaars en ontwerpers zich geregeld door het werk van Mondriaan beïnvloeden.

Unieke overzichtstentoonstelling

De 100e verjaardag van De Stijl wordt in verschillende Nederlandse steden gevierd, maar Den Haag heeft, als bakermat van de kunstbeweging, nog een streepje voor. Het Gemeentemuseum pakt later dit jaar uit met een tentoonstelling waarin alle 300 Mondriaans die in het bezit zijn van het museum samen te zien zullen zijn. De overzichtstentoonstelling is uniek in haar soort: heel wat van de werken vertoeven immers de grootste tijd van het jaar in het buitenland.

De gemeente Den Haag is overigens van plan om ook nog andere gebouwen te versieren met replica's van Mondriaans werk. Op de Hofvijver, het binnenmeer vlakbij het Binnenhof, drijven sinds dit weekend enkele op Mondriaan geïnspireerde kleurvlakken.