Eerste grote Duitse klant dient een klacht in tegen Volkswagen

De Duitse autogroep Volkswagen heeft een eerste klacht van een grote Duitse klant aan haar been. De visverwerker Deutsche See eist een schadevergoeding van 11,9 miljoen van het concern wegens "kwaadwillig bedrog".

Volgens de onderneming zijn ongeveer 500 van haar leasevoertuigen door het schandaal met de sjoemelsoftware getroffen. "We zijn diep teleurgesteld in Volkswagen en voelen ons bedrogen", klinkt het, net omdat "milieuvriendelijke mobiliteit de basisgedachte was van de samenwerking".

Een woordvoerder van het autoconcern kon nog geen commentaar geven op de klacht, omdat die eerst geanalyseerd moet worden.

In Duitsland werden honderden klachten ingediend door VW-bestuurders die een schadevergoeding eisen van de autobouwer of van de verkoper. In de VS kunnen eigenaars van met sjoemelsoftware uitgeruste wagens meer dan 5.000 dollar vergoeding krijgen, maar in Europa plant VW niet zo'n uitbetaling.

Volkswagen raakte in september 2015 in opspraak toen bleek dat het jaren had gesjoemeld met de uitstootgegevens van miljoenen dieselwagens. Die waren voorzien van software waardoor ze in laboratoriumtests veel schoner uit de bus kwamen dan ze in het dagelijks gebruik op de weg zijn.