Langste lijnvlucht ooit onderweg: ruim 16 uur vliegen

Een vliegtuig van Qatar Airways is vertrokken voor de langste lijnvlucht ooit. Het toestel zal maar liefst 14.535 kilometer afleggen. De passagiers zullen 16 uur en 20 minuten in het vliegtuig zitten, voor een reis door 10 tijdzones. De terugreis zal nog langer duren.

De Boeing 777-200LR is opgestegen van Doha, de hoofdstad van Qatar en heeft Auckland, in Nieuw-Zeeland, als bestemming. Het toestel zal er maandagochtend lokale tijd landen. De terugreis zal nog langer duren dan de heenvlucht: 17 uur en 30 minuten, vanwege tegenwind.

Het record van de langste non-stop lijnvlucht stond tot nu toe op naam van luchtvaartmaatschappij Emirates. Die vlucht ging van Dubai naar Auckland en is zo’n 300 kilometer korter dan de vlucht vanuit Qatar.

Het record van Qatar Airways zal naar verwachting volgend jaar gebroken worden door Singapore Airlines. Die maatschappij heeft bij Airbus vliegtuigen besteld van het nieuwe type A350, waarmee rechtstreekse vluchten van Singapore naar New York uitgevoerd zullen worden. Dat is een vliegreis van 15.330 kilometer, of bijna 1.000 kilometer langer dan de vlucht vanuit Qatar naar Auckland.

Discussie

Luchtvaartmaatschappijen zijn het soms oneens over deze records. Zo claimt Air India dat zijn vlucht van Delhi naar San Francisco op dit moment de langste vlucht ter wereld is, met 15.298 kilometer. Maar gemeten over het oppervlak van de aarde is de afstand tussen Doha en Auckland groter. Air India vliegt voor zijn vlucht naar San Francisco met een "omweg" van 1.400 kilometer.

De Australische luchtvaartmaatschappij Qantas pakt in maart 2018 dan weer uit met de eerste rechtstreekse vliegverbinding tussen Europa en Australië. Qantas zet een Boeing B787-9 Dreamliner in om één ruk van Londen naar Perth te vliegen, over een afstand van 14.498 kilometer en zal ongeveer 17 uur duren, soms iets meer of iets minder, afhankelijk van de wind.