Maakt schandaal rond Fillon de weg richting het Elysée vrij voor Macron?

François Fillon, de Franse presidentskandidaat voor de rechtse partij Les Républicains, moet na het schandaal rond het salaris van zijn vrouw Penelope, steeds meer vrezen voor zijn politieke toekomst. Peilingen wijzen erop dat hij in de eerste ronde van de presidentsverkiezingen de duimen zou moeten leggen voor de centrumkandidaat Emmanuel Macron.

Fillon werd een tijdlang gezien als topfavoriet in de race naar het Elysée, zeker nadat hij bij de voorverkiezingen van zijn partij oud-president Nicolas Sarkozy achter zich liet. Maar sinds het Franse satirische blad Le Canard Enchaîné naar buiten bracht dat zijn vrouw Penelope onterecht honderdduizenden euro's heeft opgestreken als parlementair medewerkster van haar man (terwijl ze die job nooit zou hebben uitgevoerd), zakt Fillon steeds verder weg in de peilingen. De oproep van Fillon aan zijn aanhangers om vol te houden, lijkt dus zijn effect te missen.

Zo voorspellen peilingen Ifop en BVA dat Fillon in de eerste ronde in april wordt uitgeschakeld, met zo'n 18,5 tot 20 procent van de stemmen. Marine Le Pen van de radicaalrechtse partij Front National zou dan weer op 25 procent van de stemmen kunnen rekenen en de "kandidaat van het anti-establishment" Emmanuel Macron op 20 tot 22 procent. In de tweede ronde zou Macron dan de overhand nemen, met 63 procent van de stemmen tegenover 37 procent van de stemmen voor Le Pen.

Eerder verschenen in het schandaal rond Fillon