Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved.

Pence: "Trumps kritiek is verfrissend: mensen weten zo hoe hij zich voelt"

Amerikaans vicepresident Mike Pence ziet geen probleem in de kritiek die president Donald Trump heeft geuit op de federale rechter die zijn inreisverbod onderuit haalde. "Het is verfrissend, want mensen weten zo hoe hij zich voelt over bepaalde zaken."

Donald Trump liet zich gisteren alweer behoorlijk gaan op Twitter. Zijn doelwit? De federale rechter die zijn inreisverbod voor zeven moslimlanden opschortte. "De mening van die zogenoemde rechter is belachelijk", liet hij onder meer verstaan. Daarmee was hij niet aan zijn proefstuk toe. Ook de afgelopen weken bekritiseerde hij al de rechterlijke macht.

"De president heeft het volste recht om de andere takken te bekritiseren. We hebben daarin een lange geschiedenis in ons land", zegt vicepresident Pence in een interview op NBC News. Volgens hem vinden de Amerikanen de uitspraken van Trump "verfrissend". "Zo verstaan ze niet enkel zijn gedachten, maar ook zijn gevoelens rond bepaalde zaken. Hij drukt zich op een unieke manier uit."

In het interview kwam Pence bovendien nog even terug op de beslissing van de bewuste federale rechter. Volgens hem nam hij een beslissing over het Amerikaanse buitenlandse beleid en de nationale veiligheid. "De president, de hele administratie en miljoenen Amerikanen vinden dat frustrerend, want zij willen rechters zien die de wet handhaven."