Qatar "bibbert" bij recordkoude

Qatar wordt getroffen door een "koudegolf". Vanmorgen vroeg is het kwik er gedaald tot 1,5 graden. Nog nooit werd zo'n koude temperatuur opgemeten in de golfstaat. Maar alles is relatief: overdag stijgen de temperaturen tot een - voor Qatar evenwel frisse - 20 graden.

Boosdoener is een Siberisch hogedrukgebied waardoor er in Qatar een strakke noordwestelijke wind staat. Daardoor zakken de temperaturen er tot gemiddeld 6 graden onder de normale temperatuur.

De koudste temperaturen worden gemeten in het zuiden van het land. In het weerstation van Abou Samra gaf de thermometer vanmorgen amper 1,5 graden aan. Dat is een kouderecord. Het vorige laagterecord dateert van 1964, toen was het 3,8 graden Celsius.

Weervoorspellers waarschuwden enkele dagen geleden al dat het "chilly" zou worden in Qatar. Het is maar wat je koud noemt natuurlijk. In de hoofdstad Doha klimt de maximumtemperatuur tot zo'n 20 graden. Al komen de Qatari kennelijk toch goed ingeduffeld buiten.

Qatar en de andere staten in Golf kennen sinds enkele dagen een koudegolf, met erg lage temperaturen en hevige wind tot gevolg. Zo werden de Verenigde Arabische Emiraten de voorbije dagen getroffen door hevige wind en op de bergen ligt er zelfs sneeuw tot 10 centimeter dik.