Rechter wijst vraag Trump af: inreisverbod blijft voorlopig opgeschort

Het federaal hof van beroep van San Francisco heeft de vraag van de regering-Trump afgewezen om het inreisverbod voor zeven overwegend moslimlanden meteen weer in te voeren. Gisteren had een federale rechter uit Seattle dat inreisverbod tijdelijk opgeschort.

Een week geleden vaardigde de Amerikaanse president Donald Trump een tijdelijk inreisverbod uit voor burgers van zeven overwegend moslimlanden: Irak, Iran, Jemen, Libië, Somalië, Soedan en Syrië. Dat inreisverbod werd gisteren tijdelijk (in afwachting van verder onderzoek naar de grondwettelijkheid ervan nvdr.) opgeschort, op bevel van een federale rechter uit Seattle. Concreet had dat als gevolg dat alle mensen die uit die zeven eerder genoemde landen komen en geldige papieren hebben, de VS binnengelaten moesten worden.

Het Witte Huis kondigde meteen aan dat het de beslissing van de rechter zou aanvechten. Het Amerikaanse ministerie van Justitie ging ten slotte officieel in beroep tegen de uitspraak. Er werd ook gevraagd om het inreisverbod -in afwachting van de definitieve uitspraak van de hogere rechter- meteen weer in te voeren, maar die beslissing is nu dus verworpen door het hof van beroep. Het hof staat wel open voor nieuwe argumenten van de regering.