Rik Daems kandidaat-burgemeester voor Open VLD in Leuven

Rik Daems (Open VLD) is kandidaat om burgemeester te worden van Leuven. De liberaal wil van Leuven "de minst belaste, meest vooruitstrevende en veiligste centrumstad" maken. Hij neemt het in 2018 op tegen onder anderen Lorin Parys (N-VA) en Mohamed Ridouani (SP.A).

Rik Daems werd op het "Blauwe Aperitief" van de Leuvense afdeling van Open VLD voorgesteld als lijsttrekker voor de gemeenteraadsverkiezingen van volgend jaar. Tijdens zijn toespraak stelde Daems drie speerpunten voor.

Een ervan is minder belastingen. Daems wil een daling van de aanvullende personenbelasting van 7,0 naar 5,5. Volgens de liberaal kan zijn voorstel "perfect gefinancierd" worden. Daarnaast wil de kandidaat-burgemeester via een "buurtbudget" de Leuvenaars voor een deel mee laten beslissen over wat er gebeurt met de stadsmiddelen in hun wijk. "Het kan gaan over de heraanleg van voetpaden of een nieuw speelplein", klinkt het.

Ook veiligheid is een speerpunt voor de Open VLD in Leuven. Daems wil daarom 50 extra politiemensen. "Hiervoor zullen de eerste 50 stadsambtenaren die op pensioen gaan, vervangen worden door 50 bijkomende politiemensen die specifieke veiligheidsproblemen zullen aanpakken. Deze verschuiving van personeel van stad naar politie kan je gerust een "safety-shift" noemen", klinkt het.

Ten slotte wil Rik Daems van Leuven een "slimme stad" maken via de "modernste technieken en e-toepassingen die het leven van bewoners en bezoekers een pak makkelijker maken".