Roemenen nemen geen genoegen met terugtrekking wet: 500.000 betogers op straat

Zo'n 500.000 Roemenen zijn op verschillende plaatsen in het land de straat opgekomen om te protesteren tegen de regering. Dat melden lokale media. Voor hen is de terugtrekking van de omstreden corruptiewet niet genoeg. Hun vertrouwen in de regering is weg en velen vragen het ontslag.
AFP or licensors

De Roemeense regering heeft afgelopen dinsdag kwaad bloed gezet met het wetsvoorstel dat corruptie van onder meer politici en ambtenaren minder strafbaar moest maken. Concreet zouden corruptiezaken die over minder dan 44.000 euro gingen niet langer worden vervolgd. De regering wil naar eigen zeggen zo iets doen aan de overbevolkte gevangenissen, maar volgens heel wat Roemenen proberen de regeringsleden vooral hun vrienden te beschermen. Aangezien het om een noodwet ging, werd het parlement niet geraadpleegd. 

Elke avond kwamen zo'n 140.000 betogers de straat op om hun ongenoegen te uiten over het plan. Gisteren greep premier Sorin Grindeanu in en maakte bekend dat de noodwet wordt teruggetrokken. Iets wat vandaag ook officieel gebeurde tijdens een buitengewone vergadering. "Roemenië lijkt in twee gebroken. Ik wilde het land niet verdelen", zei hij.

AFP or licensors

Vertrouwen is weg

Voor veel Roemenen is daarmee de kous echter nog niet af, zo blijkt vanavond. Volgens lokale media zijn er verspreid over het land 500.000 mensen de straat opgekomen. Zij dragen onder meer Roemeense vlaggen waar het hart uit is gesneden en velen eisen het ontslag van de regering die nog maar een kleine maand aan de slag is.

Want hoewel de noodwet is teruggetrokken, is de regering nog steeds van plan om de maatregel in te voeren, zegt NOS-correspondent Marcel van der Steen. Het ministerie van Justitie zou momenteel bezig zijn met het opstellen van een wet waarin dezelfde maatregel in verwerkt zit. Anders dan het eerste decreet zou die wet wél door het parlement moeten worden goedgekeurd. Aangezien de socialistische regeringspartij samen met haar coalitiepartner daar de meerderheid heeft, lijkt dat ook maar een formaliteit. "De mensen hebben geen vertrouwen meer in deze regering."