Soms beschamend, soms gênant, en soms gewoon grappig

Miljoenen american football-fans zullen vannacht weer voor het tv-scherm gekluisterd zitten voor de jaarlijkse Super Bowl, die dit keer wordt uitgevochten tussen Atlanta Falcons en New England Patriots. Het stadion in Houston, Texas, zal weer volgepropt zitten met pure adrenaline om vooral van de wedstrijd, maar ook van de muzikale animatie voor en tijdens de wedstrijd te genieten. Toch verlopen de optredens niet altijd zoals verwacht en is de weerklank in de media wereldwijd de dag nadien bijna even groot, zo niet groter, dan de finalematch zelf. En het moet daarom niet altijd gaan over de blote borst van Janet Jackson.

2004: Kid Rock

De kledijkeuze van Kid Rock, bij ons vooral gekend van zijn hit “All summer long”, stootte onmiddellijk velen voor de borst. Hij droeg immers de Amerikaanse vlag als een poncho en zwierde er tijdens zijn optreden ook nog eens mee rond, waardoor het kledingstuk uiteindelijk in het publiek terechtkwam. Zoveel gebrek aan patriottisme leidde daarna zelfs tot een officiële klacht tegen CBS, die de Super Bowl in 2004 uitzond, van The Veterans of Foreign Wars. "Slechte smaak en ronduit beschamend", reageerde de voorzitter van de vereniging.

1992: Gloria Estefan

Er was duidelijk over nagedacht, maar de groots opgezette wintershow, met niemand minder dan de olympische ijsschaatsers Dorothy Hamill en Brian Boitano en met de heupwiegende salsa-zangeres Gloria Estefan, bleek een afknapper van formaat. Niet dat de show "Winter magic" niet goed genoeg was -groots, grootser, grootst-, maar de kijkers haakten massaal af. Twintig miljoen kijkers schakelden in 1992 op het moment van het optreden immers over naar een "comedy special" met de toen nog vrij onbekende Jim Carrey. Sponsors konden er niet mee lachen en het roer werd het volgende jaar helemaal omgegooid met niemand minder dan Michael Jackson.

2008: Paula Abdul

Iedereen was het erover eens: een catastrofe was het optreden van Paula Abdul voor aanvang van de wedstrijd in 2008 niet. Maar dat ze haar liedje gewoon wat zat na te lippen, was voor velen een brug te ver. Van het jurylid van "American Idol", waarin ze de stemkwaliteiten van anderen beoordeelt, mocht toch wel wat meer verwacht worden: "Doe dan ten minste een serieuze poging om je zang live te doen klinken. Wat moeten de geweigerde Idool-kandidaten nu niet denken?" "Ach", concludeerde MTV enigszins de pijn verzachtend, "Abdul is nooit bekend geweest om haar zangcapaciteiten. Ze is op de eerste plaats een performer, met dansen en spektakel. Waarom zouden we haar dan nu zo hard aanpakken over hààr zangkwaliteiten?" Het optreden had een muzikale comeback voor Abdul moeten inluiden, maar die had ze zich wellicht anders voorgesteld.

2012: M.I.A

Je moet het maar durven: tijdens het optreden van Madonna toch alle aandacht naar je toe trekken. Rapster M.I.A., die bij ons een hit had met "Give me all your luvin’", stak in 2012 dan ook ongegeneerd haar middenvinger in de lucht, tot groot ongenoegen van de nationale american football-federatie NFL. Die eiste prompt ruim 16 miljoen dollar schadevergoeding en bood samen met tv-zender NBC, die de wedstrijd uitzond, zijn excuses aan de kijker aan. Uiteindelijk werd het geschil via advocaten geregeld en kwamen NFL en M.I.A. tot "een 'settlement' waarover geen details naar de buitenwereld mochten uitgelekt worden".

2015: Katy Perry

Ze zag er in ieder geval erg kleurrijk uit. Toch moest Katy Perry in 2015 alle aandacht overlaten aan een van haar achtergronddansers die, verkleed als een haai, vooral stuntelig leek te presteren, alsof hij al zijn danspasjes vergeten was. Achteraf bleek dat het zicht in het pak ronduit slecht was en dat dit de danser vrij onzeker had gemaakt op het podium. Het internet kon er alvast smakelijk om lachen. Zo werd niet Perry zelf, maar een haai het hoogtepunt van haar muzikale intermezzo.