Trump: "Poetin een moordenaar? Denk je dat de VS zo onschuldig is?"

"Denk je dat ons land zo onschuldig is?" Dat heeft de Amerikaanse president Donald Trump gerepliceerd toen een journalist van Fox News hem erop wees dat de Russische president Vladimir Poetin er niet voor terugdeinst om tegenstanders te neutraliseren. Vicepresident Mike Pence ontkent dat Trump met die uitspraak de VS op moreel vlak op gelijke voet plaatst met het Russische regime.

Het is algemeen bekend dat Trump de banden met Moskou opnieuw wil aanhalen. Dat herhaalt de Amerikaanse president in een interview met Fox News dat vanavond wordt uitgezonden. "Ik heb respect voor Poetin. Maar dat wil nog niet zeggen dat ik goed zal overeenkomen met hem."

"Het is beter om goed overeen te komen met Rusland dan niet", gaat Trump verder. "En als Rusland ons helpt in de strijd tegen IS, dan is dat een goed iets."

"Wij hebben ook heel wat moordenaars"

Nu wordt de Russische president Poetin wel in verband gebracht met de dood van verschillende van diens politieke tegenstanders. Bovendien is Poetin een voormalige KGB-agent, de staatsveiligheidsdienst van de voormalige Sovjet-Unie die massa's moorden op zijn conto heeft.

"Poetin is een moordenaar", legt de journalist van Fox News dan ook aan president Trump voor in het interview. De Amerikaanse president reageert als volgt: "Er zijn heel wat moordenaars. We hebben heel wat moordenaars. Denk je dat ons land zo onschuldig is?"

"Geen morele equivalentie"

Met die uitspraak lijkt het alsof Donald Trump hardop zegt dat zijn overheid net als Rusland rechtstreeks verantwoordelijk zou zijn voor het uitschakelen van tegenstanders. Een erg ongebruikelijke uitspraak voor een Amerikaanse president.

Vicepresident Mike Pence nuanceert op NBC. "Er is hoegenaamd geen sprake van morele equivalentie", aldus Pence. "President Trump is al vaker kritisch geweest over de Amerikaanse acties in het verleden."

"Wat we daar horen, is de vastberadenheid van de Amerikaanse president om semantiek of argumenten uit het verleden niet in de weg te laten staan van een mogelijke samenwerking met Rusland en Poetin in de toekomst."