Weyts belooft subsidies voor transporteurs die investeren in verkeersveiligheid

Transportbedrijven die investeren in verkeersveilige vrachtwagens kunnen daarvoor rekenen op een subsidie tot 100.000 euro. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) wil daarmee het aantal verkeersdoden naar beneden helpen.

De financiële steun zal enkel worden toegekend aan een transporteur die verder gaat dan de wettelijke vereisten. Het gaat dan bijvoorbeeld om extra dodehoekdetectoren, camera's, systemen die het gebruik van een gsm blokkeren in een rijdende vrachtwagen, aslastmeters en automatische remsystemen.

"Die bedrijven kunnen dan rekenen om een maximale ondersteuning van 80 procent van het totale bedrag van de investering, met een limiet per bedrijf tot 100.000 euro", belooft minister Weyts. De maatregel gaat midden dit jaar in werking en geldt voor alle investeringen die al vanaf begin dit jaar zijn gedaan.

Volgens minister Weyts is er genoeg budget om alle transportbedrijven te ondersteunen. Het budget dat hiervoor is vrijgemaakt, maakt deel uit van het steunpakket van 40 miljoen euro per jaar voor de transportsector.

Transportsector is "zeer tevreden"

Febetra, de sectorfederatie van de transporteurs, zat mee aan de onderhandelingstafel en is zeer tevreden met de beslissing van de Vlaamse regering.

"Wij juichen deze maatregel toe. Bedrijven in deze sector hebben al geen grote winstmarge. Als ze dan beslissen om bij de aankoop van een nieuwe vrachtwagen voor extra veiligheidsmaatregelen te opteren, dan kunnen ze dit steuntje zeer goed gebruiken", zegt woordvoerster Isabelle De Maegt.

Anderzijds is het ook een positieve maatregel om de verkeersveiligheid te verbeteren. "Veel ongelukken worden veroorzaakt door een menselijke fout. Door het gebruik van technische hulpmiddelen te stimuleren, kunnen we de kans op een menselijke fout verkleinen", besluit De Maegt.