Zwaar beschadigde mastertapes Bob Marley weer sprankelend fris na moeizame restauratie

Fans van Bob Marley & The Wailers zullen ongetwijfeld een sprongetje maken van geluk. De zwaar beschadigde mastertapes van de band die vorig jaar in een vochtige kelder van een vervallen Londens hotel waren gevonden, zijn met succes gerestaureerd. Het resultaat is naar verluidt verbluffend. "Dit doet de haartjes in je nek rechtstaan", zeggen kenners in de Britse krant The Guardian.
vide

Het scheelde niet veel of de tapes waren gewoon de vuilnisbak in gekieperd. Tijdens het leegmaken van een vervallen hotel in het noordwesten van Londen stootten werklui in de vochtige en beschimmelde kelder op een kartonnen doos met 13 spoelen die ogenschijnlijk opnames van Bob Marley bevatten.

De werklui belden een lokale zakenman en grote Marley-fan en die kon het niet over zijn hart krijgen om de tapes, hoewel zwaar aangetast door het vocht, zomaar weg te gooien. Via een bevriende jazz-zanger, Louis Hoover, belandden de tapes uiteindelijk bij een gespecialiseerde geluidstechnicus en hij besliste, tegen beter weten in, om de tapes te herstellen.

"Als iemand ze in die staat had proberen af te spelen, dan waren ze voorgoed verloren geweest", bevestigt geluidsingenieur Martin Nichols die de opdracht aannam. "De tapes verkeerden in zo'n slechte staat dat ik ze eigenlijk had moeten weggooien. Ik ben uren bezig geweest om, centimeter per centimeter, de plastic troep die eruit droop te verwijderen tot ik ze kon "bakken" om ze daarna veilig af te spelen."

Uniek materiaal

Het ging dan ook niet zomaar om enkele bandjes. De dertien spoelen bevatten de originele live-opnames van de concerten die Marley tussen 1974 en 1978 met zijn band in Parijs en Londen speelde.

De opnames bevatten wereldberoemde songs als "No woman no cry", "Jammin", "Exodus" en "I shot the sheriff". Interessant detail: de groep leende voor de opnames de mobiele opnamestudio van The Rolling Stones. Zij waren destijds de enigen die over zo'n voertuig beschikten.

Hoewel de tapes verloren werden gewaand, hadden ze in de loop der jaren onder de fans een bijna mythische status gekregen.

"Rillingen over mijn rug"

De restauratie, die ruim een jaar duurde, kostte uiteindelijk een flinke duit. 25.000 Britse pond (bijna 29.000 euro), zoveel hadden de opdrachtgevers ervoor over om 10 van de 13 spoelen te restaureren en de muziek te digitaliseren. (Eén spoel bleek niet meer te redden, twee anderen bevatten geen muziek.)

Het resultaat, zegt iedereen die ze al kon beluisteren, is verbluffend. Zelfs Nichols lijkt onder de indruk van zijn eigen monnikenwerk. "Ik ben erg verbaasd over het eindresultaat. De tapes zijn nu gedigitaliseerd en van zeer hoge kwaliteit."

Ook Louis Hoover werd naar eigen zeggen van zijn sokken geblazen door het geluid. "De haartjes in onze nek gingen ervan rechtop staan en er liepen letterlijk rillingen van vreugde over onze rug."