"Agenten moeten vaker klacht indienen tegen burgers"

Agenten moeten vaker een klacht indienen tegen burgers als ze fysiek of verbaal aangevallen worden. Die oproep doet de grootste politievakbond VSOA in Het Nieuwsblad. "Met een burgerlijke partijstelling voor de onderzoeksrechter heeft men tenminste de garantie dat de dader voor de rechtbank komt", vertelt Vincent Houssin van de politievakbond aan VRT Nieuws.

Volgens verschillende politiezones neemt het geweld tegen agenten alleen maar toe, terwijl het aantal klachten over agressieve agenten net daalt. Het geweld wordt dus niet uitgelokt door de agenten zelf.

"We hebben inderdaad een aantal incidenten gehad de laatste tijd, zoals bijvoorbeeld personen die opzettelijk met hun voertuig op het politievoertuig inrijden. Dat is eigenlijk poging tot doodslag", zegt woordvoerder Vincent Houssin van de politievakbond VSOA.

"Burgerlijke partijstelling"

Om dat geweld tegen te gaan, vindt politievakbond VSOA dat agenten zich vaker burgerlijke partij moeten stellen.

"Achteraf blijkt dat de daders misschien niet moeten voorkomen of er vanaf komen met een zeer lichte straf. Met een burgerlijke partijstelling voor de onderzoeksrechter heeft men tenminste de garantie dat de dader voor de rechtbank komt."

"We zien ook in de buurlanden dat het respect tegenover de ordediensten enorm daalt. Bijkomend blijkt dat justitie in gebreke blijft als de daders niet worden gestraft. Dat is een fout signaal", aldus Houssin.

Er komen alvast specifieke magistraten om alle klachten te bundelen en extra cursussen "Hoe omgaan met geweld".

Meest gelezen