"Prototype van illegaal hotel": Airbnb-verhuurder krijgt recordboete van 300.000 euro

Amsterdam heeft een verhuurder van een appartement op de website Airbnb een recordboete opgelegd van 297.000 euro. De man verhuurde elf appartementen in één pand, waarmee het volgens de stad "een prototype van een illegaal hotel" is. Amsterdam hoopt dat de boete als een belangrijk signaal wordt gezien.
Bert Spiertz Fotografie

Amsterdam worstelt al een tijdje met de toegenomen populariteit van Airbnb. Steeds meer woningen en appartementen zijn bestemd voor toeristen, waardoor het voor bewoners nog lastiger is om een betaalbaar pand te vinden op een al erg krappe woningmarkt. Eind vorig jaar bereikte de Nederlandse stad een akkoord met Airbnb, waardoor de verhuur in Amsterdam beperkt is tot 60 dagen per jaar.

Nu heeft een man een recordboete van 297.000 euro gekregen voor het verhuur via Airbnb. Hij verhuurde via een sleutelbedrijf elf appartementen in één pand en hield zich daarbij niet aan de regels. De appartementen zouden namelijk constant worden verhuurd. Volgens het stadsbestuur gaat het om "een prototype van een illegaal hotel".

De eigenaar heeft beroep aangetekend tegen de boete.

Meest gelezen