"Waren die leugens er niet, dan was er misschien ook minder haat"

In Duitsland sleept een Syrische vluchteling de sociaalnetwerksite Facebook voor de rechter om in te grijpen bij het verspreiden van nepnieuws. De jongeman, Anas Modamani (19), nam een selfie met de Duitse bondskanselier Angela Merkel en die foto is een eigen leven gaan leiden, onder de kop "Merkel op de foto met de dader van de aanslagen in Brussel".

Grote euforie eerst als Modamani twee dagen na zijn aankomst in Duitsland op de foto kan met bondskanselier Merkel. Zij bezoekt in september 2015 het opvangcentrum in het Berlijnse stadsdeel Spandau waar hij verblijft. Merkel is voor Modamani een ware heldin omdat hij welkom is in Duitsland. Het is drummen in het opvangcentrum, maar hij slaagt erin een selfie met Merkel te versieren.

Niet veel later echter circuleert de foto op Facebook, maar dan als nepnieuws. De post bij de selfie luidt "Merkel op de foto met de dader van de aanslagen van Brussel". Totaal uit de lucht gegrepen, maar Modamani heeft weinig verweer. En het verzonnen nieuws blijft komen: de foto van Modamani duikt ook op bij een artikel over de dader van de aanslag op de kerstmarkt in Berlijn. Hij zou ook een van de jongens zijn die een dakloze in Berlijn in brand staken.

Toonbeeld van integratie

Modamani zit in zak en as. Hij doet zijn best om te integreren: spreekt intussen Duits en heeft een job als verkoper van hamburgers. Toch achtervolgt het nepnieuws hem. Ook het gastgezin waar hij nu bij verblijft, begrijpt het niet. "Ze noemen het nepnieuws, maar het zijn gewoon harde leugens die échte mensen kwetsen, mensen die schrik hebben. Er wordt met haat op die leugens gereageerd en waren die leugens er niet, dan was er misschien ook minder haat", klinkt het daar.

Modamani vreest dat de foto in zijn nadeel zal uitdraaien bij toekomstige werkgevers. Daarom heeft hij Facebook meermaals gevraagd om stappen te ondernemen. Sommige foto's zijn al verwijderd, maar een pak andere foto's blijven online staan. Modamani heeft Facebook nu voor de rechter gesleept. Facebook zelf stelt dat de foto's waarvoor een verzoek werd ingediend, zijn verwijderd.

Meest gelezen