Balliauw: "Ondanks eerdere uitspraken hecht Trump belang aan bondgenootschap NAVO"

De Amerikaanse president Donald Trump zal in mei zijn NAVO-bondgenoten ontmoeten in Brussel. Dat kondigde het Witte Huis aan na een telefoongesprek tussen Trump en de secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Premier Michel noemt het bezoek "goed nieuws", maar hij wacht nog op een definitieve datum.

"Tijdens het gesprek benadrukte Trump zijn sterke steun voor de NAVO, maar riep hij de Europese leden op om meer te doen", laat het Witte Huis in een mededeling weten. "De president van de Verenigde Staten aanvaardde ook deel te nemen aan een vergadering van de NAVO-leiders, in mei in Europa." De NAVO heeft op Twitter alvast laten weten dat de top eind mei in Brussel plaatsvindt.

Tijdens zijn campagne had Trump kritiek geuit op de NAVO, die volgens hem enerzijds de Amerikanen te veel kostte en anderzijds tekortschoot op het vlak van terreurbestrijding. Die woorden nuanceert hij later: "Ik heb ooit gezegd dat de NAVO overbodig was, omdat ze er niet in slaagt het terrorisme aan te pakken. Sindsdien is het beleid veranderd en focust een nieuwe afdeling op de terreurbestrijding, heel goed."

De mededeling stelt verder dat Stoltenberg en Trump overeenkwamen om de nauwe samenwerking voort te zetten en de mogelijkheden bespraken voor een vreedzame oplossing van het conflict in Oekraïne. De voorbije week vielen er alweer minstens 40 doden (zowel burgers als militairen) bij gevechten tussen pro-Russische rebellen en het Oekraïense leger.

Ook kwam de financiering van het bondgenootschap aan bod, die grotendeels door de Verenigde Staten gebeurt. In het verleden zei Trump dat hij de NAVO-leden die geen twee procent van hun bnp aan defensie spenderen, onder druk wil zetten om hun uitgaven te verhogen. Kort na zijn aantreden noemde Trump de trans-Atlantische banden een onrechtvaardige last voor de Amerikaanse belastingbetaler.

BELGA

Michel: "Positief nieuws"

Premier Charles Michel (MR) reageert alvast tevreden op de beslissing van Donald Trump om naar de top in Brussel af te zakken. "Het is positief nieuws, maar we wachten nog op de bevestiging voor een precieze datum. Zijn bezoek is een belangrijk moment voor Brussel en België. Dat bevestigt onze internationale rol."

Het zal meteen Trumps eerste Europees bezoek zijn en het zou ook de bedoeling zijn dat de president een aantal Belgische politici ontmoet. "Op 19 februari heeft vicepresident Pence al een diner met premier Michel om de organisatie en inhoud van de NAVO-top te bespreken en om te kijken wat de mogelijkheden zijn van een bilaterale ontmoeting. De Belgische diplomatie probeert een ontmoeting te regelen tussen de koning en de president, en gaat ook voor een werkbezoek met premier Michel", zegt specialist Jan Balliauw.

"Belang aan bondgenootschap"

Jan Balliauw, diplomatiek specialist, stelt dat Trump in het verleden de NAVO verouderd noemde. "Trump heeft ook gezegd dat Amerika niet noodzakelijk de verdediging garandeert van NAVO-lidstaten, zoals België, die volgens de criteria te weinig uitgeven aan defensie. Dat gaat in tegen artikel vijf van het NAVO-verdrag, de collectieve defensie, een aanval op één land is een aanval op alle bondgenoten. Dat artikel is de hoeksteen van het trans-Atlantische verdrag."

"Maar de laatste weken zijn er signalen vanuit Washington dat de nieuwe administratie belang hecht aan dat bondgenootschap en ook in zijn telefoongesprek bevestigde Trump dat nog eens."

Jan Balliauw analyseert het belang van Trumps komst:

Meest gelezen