Broers Dardenne krijgen oeuvreprijs in Göteborg

Op het Filmfestival van Göteborg hebben Luc en Jean-Pierre Dardenne een Honorary Dragon Award gekregen, een prijs voor hun volledige oeuvre. "De broers Dardenne zijn de meest invloedrijke cineasten van de voorbije 20 jaar."

In de Zweedse stad Göteborg valt vanavond het doek over het jaarlijkse Filmfestival van Göteborg. Voor Luc en Jean-Pierre Dardenne was deze 40e editie goed voor een bekroning. De Belgische regisseursbroers hebben een Honorary Dragon Award gekregen voor hun volledige oeuvre.

"De broers Dardenne zijn de meest invloedrijke cineasten van de voorbije 20 jaar", zei artistiek directeur Jonas Holmberg zaterdagavond bij de prijsuitreiking. "Met hun fusie van sociaal realisme, subliem drama en grote trouw aan kwetsbare mensen in de samenleving hebben ze een stijl gecreëerd voor een hele generatie cineasten en hebben ze talrijke grote films uit de moderne filmgeschiedenis geïnspireerd."

De broers Dardenne zijn bekend van films als "La promesse", "Rosetta", "Le fils", "L'Enfant", Le silence de Lorna", "Le gamin au vélo" en "Deux jours, une nuit". Hun jongste film "La fille inconnue" was op het Filmfestival van Göteborg te zien.

Meest gelezen